Maicile de la Frumoasa și ascultările lor
La Mănăstirea Frumoasa din Iași, obștea e formată din opt maici, fiecare cu ascultarea și responsabilitatea ei. Pe lângă programul rugăciunilor din biserică, la care sunt nelipsite, de la bucătărie până la ateliere sau grădină, în fiecare locușor o monahie are grijă ca toate lucrurile să fie în bună rânduială.
Maica stareță, stavrofora Sofia, este îndrumătoarea obștii și se îngrijește de viața sufletească a fiecăreia. Pe lângă aceasta, mai sunt responsabilitățile administrative, dar sfinția sa își găsește răgaz să se ocupe și de stupii de albine.
Maica Maria îndeplinește ascultările de cancelarie și de obște, fiind și responsabilă la atelierul de croitorie al mănăstirii.
Eclesiarhul mare este maica Arsenia, care are totodată și ascultarea de șoferiță. Sfinția sa se ocupă de tot ce ține de biserică: inventar, bunul mers al slujbelor etc. Când mai are răgaz, pictează cu finețe icoane. Un epitaf cu Adormirea Maicii Domnului, al doilea hram al mănăstirii, e aproape gata.
Maica Valentina se ocupă cu broderia și este în principal tipicăriță. Totodată, sarcina ei este să țină legătura cu furnizorii pentru aprovizionarea cu lumânări, cărți și tot ce poate găsi credinciosul la pangar. Rasofora Nectaria și monahia Spiridona au ascultarea la atelierul de croitorie. Maica Teoctista croiește și coase hainele negre (monahale și preoțești). Rasofora Ecaterina, cea mai în vârstă dintre maici, are ascultarea la bucătărie și la pangar, gătind sănătos și cu voie bună.
Între sfinții din paraclisul de iarnă al Mănăstirii Miclăușeni
Durău, mănăstirea dintre flori și brazi
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro