Când se stă în genunchi în timpul Sfintei Liturghii?

Întreabă preotul

Când se stă în genunchi în timpul Sfintei Liturghii?

Nicoleta
întreabă:

In timpul Sfintei Liturghii cand se sta in genunchi ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Octombrie 2014
Doamne ajută! Cele mai importante momente în care se stă în genunchi la Sfânta Liturghie sunt citirea Sfintei Evanghelii și momentul epiclezei, adică al prefacerii sfintelor daruri de pâine și vin, în Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului, atunci când la strană se cântă „Pe Tine Te lăudăm...”. Este adevarat faptul ca, in ceea ce priveste momentul Sfintei Evanghelii mai potrivit ar fi sa se stea in picioare, avand in vedere chemarea "Intelepciune drepti… " si practica istorica a Bisericii, insa evlavia populara a facut ca in timp sa se ajunga la asezarea in genunchi si in timpul Sfintei Evanghelii. De asemenea, se îngenunchează atunci cand episcopul, preotul sau diaconul ne invită să îngenunchem, prin formule precum: „Plecând genunchii noștri, Domnului sa ne rugam!” sau „Iară și iară plecând genunchii noștri, Domnului să ne rugăm!”, care sunt folosite în cadrul Sfintei Liturghii, când se citesc anumite rugăciuni speciale (de exemplu rugăciunile de la sfârșitul Sfintei Liturghii din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, etc.). Trebuie spus și faptul că există totuși tradiții locale diferite. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca într-o biserică să se stea în genunchi sau în picioare în momente diferite decât în altă biserică, în funcție de obiceiul locului. Personal, recomand să se țină cont și de acestea pentru a nu se crea situații neplăcute și tulburare de vreun fel. Domnul să vă binecuvinteze! pr. Andrei
Gab a răspuns:
31 Iulie 2015

La cititrea Sfintei Evanghelii se spune „..drepți să ascultăm..”. Citisem la un părinte (nu mai rețin care) că acesta este un moment în care nu se stă în genunchi. Cum este?

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2015

Doamne ajută!

Istoric vorbind părintele are dreptate însă realitatea de zi cu zi ne arată că, în general, se obișnuiște a se îngenunchia la Sfânta Evanghelie. Eu cred că nici cel care stă în picioare și nici cel care stă în genunchi nu greșește. Să stea în oricare din aceste două feluri, numai să înțeleagă și să pună în practică mesajul evanghelic.

pr. Andrei

Pr. Calin a răspuns:
31 Iulie 2015

Depinde de multi factori, parerea mea. Deoarece Duminica este zi de Inviere ori stim cu totii (sau ar trebui sa stim) ca la Inviere nu se sta in genunchi decat la Prefacere. In ceea ce priveste statul in genunchi la citirea Sfintei Evanghelii e discutabila situatia deoarece in momentul provocarii, preotul spune: "intelepciune DREPTI sa ascultam Sfanta Evanghelie, Pace tuturor!" Adica sa stam drepti, sa fim drepti (cu noi insine) si sa primim Cuvantul lui Dumnezeu intru dreptate sau mai bine spus intru indreptare! Insa depinde de traditiile locale facute de alti preoti sau credinciosi dupa bunul plac sau alte considerente! Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
4 August 2015

Doamne ajută!

Aveți dreptate în ceea ce spuneți când vine vorba despre momentul citirii Sfintei Evanghelii, însă nu cred că putem reduce explicația îngenuncherii la acest moment la „traditiile locale facute de alti preoti sau credinciosi dupa bunul plac sau alte considerente”. Personal cred că s-a ajuns la îngenuncherea în timpul Sfintei Evanghelii pe „filiera” pietății populare care a fost influențată de viața monahală. Însă, indiferent de proveniența acestui fapt, realitatea este că, cel puțin în Moldova, există obiceiul de a se îngenunchia în acest moment. Personal, nu cred că este păcat acest lucru și că există multe alte lucruri de care ar trebui să ne îngrijim până la a dezbate dacă se stă sau nu în genunchi la acest moment din Sfânta Liturghie. Important ar fi, de exemplu, ca și cel care stă în picioare și cel care să în genunchi să înțelegă ceea ce se citește. Ori asta, cu adevărat ține de preoți!

pr. Andrei

Ioan D. a răspuns:
10 Ianuarie 2016

Teoretic in genunchi se poate sta de luni pana sambata dupa cum ne prezinta Sfintii Parinti. Ei mai amintesc si de anumite perioade, cum ar fi de la Craciun pana la Boboteaza precum si in toate Dumninicile de peste an, in care nu se sta in genunchi in Biserica si nici in chilii, conform Sinodului I Ecumenic canonul 20 si Sinodul Trulan canonul 90.

Val Cecati a răspuns:
22 Ianuarie 2016

Parinte, nu cumva ingenuncherea in ziua de duminica e un gest pietist? Nu cumva Sfintii Parinti de la Sinodul I au avut dreptate? Adaug un citat:
Sinodul Intai Ecumenic (325), prin canonul 20, porunceste credinciosilor sa nu stea in genunchi duminica si in zilele cuprinse intre Pasti si Rusalii. "Deoarece sunt unii care isi pleaca genunchii (ingenuncheaza) duminica si in zilele Cincizeciniii, pentru ca toate sa se pazeasca in acelasi fel in fiecare parohie, Sfantului Sinod i s-a parut ca rugaciunile sa fie aduse lui Dumnezeu stand ei in picioare."

Sfantul Vasile cel Mare (370-379), la randul sau, prin canonul 91, intareste aceeasi porunca: "Duminica ne facem rugaciunile stand drepti, iar aceasta o facem nu numai ca unii care, inviind impreuna cu Hristos si fiind datori a nazui spre cele de sus, in ziua invierii, ne aducem aminte, prin starea de rugaciune, de harul cel dat noua, ci fiindca se vede ca aceasta zi, cea dintai a saptamanii, este chipul veacului asteptat ce va sa vina. (...) Deci, este necesar ca rugaciunile sa se plineasca stand (adica, in picioare) in aceasta zi (duminica),dupa cum invata Biserica pe fiii sai, ca prin neincetata aducere-aminte de viata cea fara de sfarsit, sa nu ne lenevim in privinta merindelor pentru mutarea aceea. Apoi si Cincizecimea intreaga este semn de aducere aminte a Invierii ce se asteapta in veacul viitor."

Sinodul al Saselea Ecumenic (691), prin canonul 90, porunceste: "Am primit in mod canonic, de la de Dumnezeu purtatorii nostri Parinti, sa nu plecam genunchii in duminici, cinstind astfel invierea lui Hristos. Drept aceea, ca sa nu nesocotim chipul lamurit al tinerii acestei porunci, randuim limpede credinciosilor ca sambata, dupa intrarea cea de seara a preotilor in Altar, potrivit obiceiului care se tine in vigoare, nici unul sa nu plece genunchii, pana duminica seara urmatoare, cand, dupa intrarea in vremea luminandei, plecand indata genunchii, in chipul acesta sa aducem rugaciunile noastre Domnului. Caci socotim noaptea cea dupa sambata ca inaintemergatoare invierii Mantuitorului nostru, de atunci incepem in chip duhovnicesc cantarile, sfarsind sarbatoarea de la intuneric spre lumina, ca de aici inainte in cursul noptii si al zilei intregi sa sarbatorim noi invierea."

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Aprilie 2016

Doamne ajută! 

Părinții bisericii au întru totul dreptate. Dacă este sau un gest pietist a îngenunchea duminica la biserică, nu pot să spun, pentru că asta ține de fiecare om în parte. Pentru unul poate fi un gest piestist, de fațadă iar pentru altul poate fi expresia celei mai puternice credințe și smeriri în fața măreției lui Dumnezeu.

pr. Andrei

 

Iuluian a răspuns:
29 Octombrie 2016

Părinte ma puteți cu un material pentru a face o predică cand se stă in genunchi si in ce momente

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută! 

Iulian îmi pare rău, dar nu am un material structurat pe acest subiect. În tot cazul vei găsi referințe în diferite manule de liturghică precum și în cele care explică Sfânta Liturghie.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: