Câte icoane să avem în casă și cum să le poziționăm pe perete?

Întreabă preotul

Câte icoane să avem în casă și cum să le poziționăm pe perete?

Ioan
întreabă:

Câte icoane să avem în casă și cum este bine să le poziționăm pe pereți?

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Noiembrie 2018

Doamne ajută!

Așa cum am spus și în alte rânduri, nu există un număr anume de icoane care ar trebui să existe într-o cameră. Asta ține de alegeri personale. Cert este că, ar fi de dorit ca fiecare cameră să aibă o icoană. 

Personal, cred că cel mai potrivit ar fi ca în camera în care în general ne facem rugăciunile să fie mai multe icoane. Acestea ar putea fi, de exemplu, icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului a cărui nume îl purtăm, a sfântului care ne ocrotește casa etc. Și mai potrivit ar fi un mic colț de rugăciune. În celelalte camere din casă cel puțin o icoană ar fi suficientă.

Repet, nu există o normă anume. Fie că este una fie că sunt mai multe, important este să ne rugăm atât cât trebuie și viața noastră să fie una plăcută lui Dumnezeu și sfinților Săi.

Adaug la cele spuse de mine un cuvânt al părintelui Constantin Coman cu privire la acest subiect, ca să vă fie de folos: 

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru ca atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de susSoarele Dreptății, etc... Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul. (pr. Coman ConstantinGhidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997)

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: