Pot să fac un parastas cu două luni mai târziu decât ar fi trebuit?

Întreabă preotul

Pot să fac un parastas cu două luni mai târziu decât ar fi trebuit?

    • Pot să fac un parastas cu două luni mai târziu decât ar fi trebuit?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Lucica
întreabă:

Parinte, eu nu am avut posibilitatea să fac parastasul de un an pentru mama mea la data care trebuia. Pot să îl fac chiar cu o întârziere de doua luni? Multumesc anticipat pentru răspuns. Domnul să vă binecuvinteze!

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 August 2017

Doamne ajută!

Sigur că puteți face, chiar dacă au trecut două luni. Românul spune că e mai bine mai târziu decât niciodată. Nu cred că cineva trebuie să se fixeze pe sorocul de pomenire în sine (deși e bine să îl respecte ori de câte ori este posibil), ci pe importanța pomenirii. Fie că pomenirea se face la timp, fie că se face mai devreme sau că se face mai târziu, esențial este să se facă, pentru că importante sunt rugăciunile. 

Apoi, să nu creadă cineva că dacă a făcut ceea ce era dator pentru cei adormți ai săi, la timpurile de pomenire rânduite, și-a luat de-o grijă și poate aștepta încă un an până la următoarea pomenire. Grija pentru cei adormți trebuie să fie permanentă și se manifestă prin pomenirea în rugăciunile personale, prin pomenirea la Sfânta Liturghie și prin fapte de milostenie, iar pentru toate acestea nu sunt soroace. Ele sunt lucrări permanente.

Gând bun!
Pr. Andrei

Marcela a răspuns:
15 Noiembrie 2017

Doamne Ajuta,
Tatăl meu a plecat la Cer pe 31 mai 2017, parastasul de 9 luni ar tebui facut pe pe 24 februerie 2018 dar fiind in Sfantul Post al Paştelui nu ştiu daca este posibil aceasta. Pe 10 februarie este Pomenirea morţilor - Moşii de iarna, este posibil sa fac şi parastasul de 9 luni ? Mulţumesc mult.

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Decembrie 2017

În sâmbetele din Postul Mare se fac pomeniri pentru cei adormți. Puteți face parastasul pe 24 februarie.

Pr. Andrei

Elena a răspuns:
22 Ianuarie 2019

Doamne ajută, surioara mea face 1 an, pe 27 aprilie si atunci e Înălțarea, am vrea sa facem parastasul cu o săptămână mai târziu, il putem face? Se zice ca nu e bine pentru ea sa facem mai târziu..

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Ianuarie 2019

Doamen ajută!

Puteți face o sptămână mai târziu. Important este să se facă slujba de pomenire.

Dumnezeu să o odihnească!

pr. Andrei

Gabriela Cernat a răspuns:
21 Decembrie 2018

Soacra mea a decedat pe 5 mai 2018 si am dori sa facem parastasul de 1 an pe 3 martie 2019(nu suntem in tara si atunci am putea merge si eu si sotul)? Cumnata mea a intrebat dascalul din sat si i a spus ca nu se poate..l am rugat sa dea un raspuns logic de ce nu?? Ar trebui sa facem in Sambata floriilor si ne e imposibil sa mergem
Multumesc anticipat ptr raspuns,parinte

pr Andrei Atudori a răspuns:
23 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Gabriela, duminica nu se fac parastase.  Fiind Ziua Învierii, nu se rostește la Liturghie ectenia pentru cei adormiți și implicit, nu se fac parastase (pomeniri), în afară poate doar de cazurile expecționale. Ce anume poate sau nu poate fi considerat caz exepțional este o altă discuție. 

De ce nu faceți pe 2 martie? Find și Moșii de iarnă, este ziua cea mi potrivită.

În tot cazul, vorbiți direct cu părintele din sat, explicații situația și vedeți cum anume vă sfătuiește.

Dumnezeu să o odihnească!

pr. Andrei  

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: