1-4 septembrie – Zilele creației lui Dumnezeu în Bisericile creștine

Religia în lume

1-4 septembrie – Zilele creației lui Dumnezeu în Bisericile creștine

    • 1-4 septembrie – Zilele creației lui Dumnezeu în Bisericile creștine
      1-4 septembrie – Zilele creației lui Dumnezeu în Bisericile creștine

      1-4 septembrie – Zilele creației lui Dumnezeu în Bisericile creștine

Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) a hotărât să consacre zilele de 1-4 septembrie ale fiecărui an ca timp de rugăciune și reflecție pentru grija darului lui Dumnezeu în natură.

Sărbătoarea „A Time for creation” (Un timp pentru creație) a fost adăugată în multe calendare liturgice ale multor biserici, arătând lucrarea lui Dumnezeu Creatorul. Ea a fost propusă de Sanctitatea Sa Dimitrios I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care a proclamat ziua de 1 septembrie zi de rugăciune pentru pământ și pentru ecosisteme. 

 Anul bisericesc al Ortodoxiei începe în Septembrie și deci citatul din Facere: „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul” (1, 1) este semnificativ pentru începutul anului și pentru grija față de natură. Sărbătoarea pământului, celebrată de ortodocși a fost continuată de catolici, care sărbătoresc în 4 septembrie Ziua Sfântului Francisc de Assisi, sfântul iubirii față de natură. 

Anul 2011 a fost desemnat de comunitatea internațională „Anul Universal al Pădurilor” și WCC a chemat la rugăciuni și reflecții asupra rolului pădurilor în viața umanității, în spiritul textului profetic: „Vei merge în bucurie și te vei întoarce în pace, munții și dealurile vor cânta înaintea ta, și toți copacii câmpului vor bate din palme” Isaia 55, 12. 

În politica sa publică, WCC a chemat pentru un angajament pentru așa numita „eco-justiție” prin care s-a subiniat necesitatea pentru acțiune împotriva poluării și altor cauze ale schimbărilor climatice.  

Într-un mesaj adresat lumii la Conferința despre Schimbările Climatice a Națiunilor Unite din Copenhaga în decembrie 2009, delegația WCC a spus: „Injustiția constă în faptul că cei care suferă cele mai rele consecințe ale acestei crize au contribuit cel mai puțin la această situație. Aceasta este o chestiune de justiție și o chemare la responsabilitate morală. Dorim să subliniem importanța unui angajament legal care să rezolve această criză”.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.oikoumene.org