1 miliard de oameni înfometează zilnic - Lupta Oxfam împotriva cauzelor foametei
Există mai mult de 13 milioane de oameni aflaţi în nevoie urgentă de mâncare în Cornul Africii, preţurile alimentelor sunt în continuare foarte mari şi volatile şi un milliard de oameni merg la culcare înfometaţi în fiecare zi, acestea sunt realităţile mondiale de astăzi.
Agenţia de dezvoltare internaţională "Oxfam" a chemat guvernele mondiale să ia măsurile necesare pentru eradicarea foametei în lume prin combaterea rădăcinilor acesteia. Acest apel a fost făcut cu prilejul întâlnirii Comitetului Naţiunilor Unite pentru Securitatea Mondială a Alimentelor (Committee on World Food Security), desfăşurată la Roma, între 17 şi 22 octombrie 2011.
Există mai mult de 13 milioane de oameni aflaţi în nevoie urgentă de mâncare în Cornul Africii, preţurile alimentelor sunt în continuare foarte mari şi volatile şi un milliard de oameni merg la culcare înfometaţi în fiecare zi, acestea sunt realităţile mondiale de astăzi. Oxfam afirmă clar că politicile actuale şi răspunsurile timide şi târzii ale guvernelor la tragediile lumii sunt inadecvate.
Întâlnirea acestul Comitet ONU reuneşte reprezentanţi ai guvernelor, societăţii civile, instituţiilor internaţionale, aflate la Roma pentru a elimina foamea din lume.
Pământul poate da hrană unui număr cel puţin dublu de oameni, numai dacă aceştia vor trăi în grija pentru ceilalţi, nu numai pentru sine, se arată în comunicat. De asemenea, "rezolvarea conflictelor armate din unele zone extreme de sărace şi vulnerabile ale lumii este în măsură să atenueze acet flagel al foametei în aceste zone", a spus Barbara Stocking, preşedinte executiv al Oxfam. “Ştim că e posibil să reducem foamea decisiv – a spus aceasta – ţări ca Brazilia şi Vietnam au demonstrat acest lucru”.
Oxfam cheamă participanţii la întâlnirea CFS să acţioneze urgent pentru a reduce preţurile la alimente, în prumul rand prin reducerea culturilor destinate biocombustibililor, care iau locul alimentelor, din raţiuni de profit. De asemenea, se sugerează un control al pieţelor globale de alimente şi creşterea rezervelor de hrană în ţările vulnerabile, pentru a evita speculaţiile comerciale care aduc moartea celor săraci. Agricultura sustenabilă este în măsură să crească eficienţa culturilor, iar investiţiile masive în agricultură pot face diferenţa. Deşertificarea masivă este un factor determinant în dezechilibrul alimantar al unor ţări sahariene. De asemenea, monopolul unor companii globale oferă preţuri ridicole pentru alimente indigenilor pentru a le vinde cu preţuri mult mai mari.
Promisiunea statelor G8 de a da 22 miliarde de dolari ţărilor pentru a le ajuta să-şi cultive pământurile, eficient trebuie pusă în aplicare.
Banca Mondială estimează că peste 44 de milioane de oameni au căzut sub pragul sărăciei în prima jumătate a anului 2010, datorită preţurilor mari la alimente.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.ekklesia.co.uk