10 citate de la IPS Părinte Teofan despre rugăciune
În Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, inaugurăm o colecție de citate ale ierarhilor români despre rugăciune. Prezentăm mai jos 10 citate de la Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, extrase din predici mai noi sau mai vechi
„Rugăciunea te ajută să treci de la starea de om nefericit la starea de om fericit. Este calea pe care a parcurs-o Maica Domnului și pe care suntem chemați și noi să o dobândim”.
— Predică la Mănăstirea Hadâmbu, 8 septembrie 2022
„Viața creștinului ortodox se definește prin rugăciune și post. Când spun rugăciune, nu mă refer doar la rugăciunea de dimineață sau de seară, ci la gândul permanent la Dumnezeu.”
— Predică la sfințirea bisericii Parohiei Rediu, 28 august 2016
„În momentul în care nu m-am rugat înseamnă că am o mare problemă, că n-am început încă să merg pe calea care duce către Dumnezeu.”
— Predică la Catedrala Mitropolitană din Iași, 2 octombrie 2022
„Nu este armă mai importantă decât rugăciunea.”
— Predică la sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași, 14 octombrie 2022
„Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor.”
— Predică la Mănăstirea Bucium din Iași, 26 iunie 2022
„Rugăciune se numește nesăvârșirea faptei celei rele.”
— Predică la sfințirea bisericii Parohiei Rediu, 28 august 2016
„Ascultând cuvântul Domnului, devenim precum Maica Domnului prin rugăciune. Căci Maica Domnului, pe care o cinstim astăzi, este în primul rând Maica Rugăciunii.”
— Predică la Mănăstirea Hadâmbu, 8 septembrie 2022
„Prin rugăciune, omul se deschide către Dumnezeu, iar El își face simțită prezența în viața omului.”
— Predică la Catedrala Mitropolitană din Iași, 17 ianuarie 2021
„Sfântul Ioan și Sfânta Teodora au părăsit lumea pentru a o sluji, mai cu desăvârșire, prin viața lor de rugăciune. Ce este viața de rugăciune a unui om, bărbat sau femeie, retras în sihăstrie? Este o viață prin care durerea lumii, lacrima lumii, încercările lumii sunt luate, prin rugăciune, și duse în fața tronului Preasfintei Treimi.”
— Predică la Mănăstirea Sihăstria Neamț, 7 august 2022
Anul 2022 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.
Sursa: basilica.ro