10.000 de români suferă de scleroză multiplă

Social

10.000 de români suferă de scleroză multiplă

    • 10.000 de români suferă de scleroză multiplă
      10.000 de români suferă de scleroză multiplă

      10.000 de români suferă de scleroză multiplă

Ieri, în întreaga lume a fost marcată Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, evenimentele organizate cu acest prilej fiind coordonate de Federaţia Internaţională de Scleroză Multiplă. An de an, această zi ajută la creşterea gradului de conştientizare a gravităţii acestei afecţiuni în rândul populaţiei.

Potrivit datelor Societăţii de Scleroză Multiplă, scleroza afectează vieţile a peste două milioane de oameni din întreaga lume, în timp ce în România există aproximativ 10.000 de bolnavi, dintre care doar 2.000 primesc un tratament adecvat.

Boala poate determina diverse simptome, acestea variind de la o uşoară senzaţie de amorţeală până la durere sau chiar paralizie, afectând în principal persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, deşi debutul poate fi înregistrat chiar mai devreme. De asemenea, pot apărea şi alte simptome: oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele.

Cauzele bolii nu sunt cunoscute, dar specialiştii consideră că aceasta este o tulburare autoimună, în cadrul căreia propriul sistem imunitar atacă celulele şi ţesuturile sănătoase.

Cel mai frecvent, scleroza se manifestă în rândul femeilor, fiind cea mai întâlnită afecţiune a sistemului nervos central. Un procent de 85% din oamenii care au avut un atac de scleroză multiplă în următorii doi ani ar putea fi diagnosticaţi cu această boală.

Potrivit medicilor specialişti, scleroza multiplă nu este o boală contagioasă, ci o boală progresivă a sistemului nervos, iar tratamentul are doar capacitatea de a încetini evoluţia bolii. Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon, care creşte substanţial calitatea vieţii pacientului.

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple (30 mai)  a fost lansată în 2009 şi este coordonată de Federaţia Internaţională de Scleroză Multiplă.

Anul trecut, cu acest prilej, au fost organizate evenimente în peste 73 de ţări, pentru a creşte gradul de conştientizare asupra consecinţelor  acestei boli autoimune.