120 de ani de la înființare a Bibliotecii "Vasile Voiculescu" din Buzău
Joi, la Biblioteca Județeană "Vasile Voiculescu" din Buzău, au participat, la o întâlnire dedicată aniversării a 120 de ani de la înființarea primei biblioteci publice din oraș, peste 50 de bibliotecari, oameni de cultură și oficialități locale.
Printre invitați s-au numărat scriitorii Pasionaria Stoicescu, Alex. Oproescu, Dumitru Ion Dincă și Nicolae Peneș, precum și istoricul Valeriu Nicolescu.
"În spatele fiecărui scriitor se află o școală și o bibliotecă, toate acțiunile culturale minunate pe care le-am avut în adolescență și la vârsta deplinei maturități s-au făcut aici, în această bibliotecă", a declarat scriitoarea Pasionaria Stoicescu.
De asemenea, și scriitorul Dumitru Ion Dincă a evidențiat importanța bibliotecii pentru cariera sa. "Biblioteca mi-a redat demnitatea, de aceea o consider locul de lângă inimă ca și cartea pe care am lansat-o în această clădire în urmă cu trei decenii", a spus el.
Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii "V.Voiculescu", a spus că biblioteca nu este un depozit de carte, ci un centru spiritual.
"În această aulă se desfășoară anual zeci și sute de acțiuni culturale, de la câteva mii de volume, în urmă cu 120 de ani, astăzi avem aproape 500.000 de volume, iar era Internetul nu ne-a luat pe nepregătite și cu ajutorul unei fundații am reușit să achiziționăm aproape 200 de calculatoare", a mai adăugat Sorin Burlacu.
În perioada 17-30 octombrie se desfășoară mai multe manifestări dedicate acestei aniversări.
Biblioteca publică din Buzău a funcționat din 1893, purtând numele regelui Carol I, de-a lungul timpului mai purtând numele savantului Nicolae Iorga și a politicianului conservator Alexandru Marghiloman, din 1991 primind numele poetului buzoian Vasile Voiculescu.