14 milioane de copii orfani – Un sfert de veac de luptă împotriva SIDA
Pandemia HIV a fost în prim-planul luptei umanitare în ultimele trei decenii, şi Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) a fost unul dintre motoarele acestei lupte în favoarea vieţii.
Şi aceasta prin implicarea profundă în antrenarea Bisericilor şi instituţiilor teologice să fie competente pentru a lupta împotriva bolii, în special în Africa Sub-Sahariană.
Implicarea WCC în lupta împotriva SIDA datează din iunie 1986, când Secretarul general al organizaţiei, Rev. Dr. Emilio Castro a luat legătura cu mai multe Biserici şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) pentru a lupta împotriva stigmatului HIV care descuraja pe cei care donau fonduri pentru cei afectaţi de această cumplită boală.
Două cărţi de mare importanţă: “What is AIDS: A Manual for Health Workers” (1987) scrisă de Birgitta Rubenson şi “Learning about AIDS: A Manual for Pastors and Teachers” au fost publicate atunci şi ele sunt actuale şi astăzi. Aceste cărţi s-au distribuit gratuit în toate Bisericile Africii Sub-Sahariene.
O altă acţiune fundamentală a Adunării generale WCC din 1998 a fost decizia de a trata problema Africii Sub-Sahariene, cea mai afectată regiune a globului. Conform rapoartelor UNAIDS, 68% dintre persoanele cu SIDA şi 72 % dintre cei care au murit de SIDA sunt din această regiune. În Africa Sub-Sahariană, HIV a lăsat orfani mai mult de 14 milioane de copii.
WCC a lansat “Iniţiativa Ecumenică împotriva HIV-SIDA în Africa” (EHAIA) în cooperare cu “Conferinţa Bisericilor din Întreaga Africă” – “All Africa Conference of Churches” (AACC) EHAIA a antrenat mii de lideri religioşi, activişti HIV şi asistenţi sociali.
În Africa, mai multe femei decât bărbaţi trăiesc cu HIV, şi aceasta datorită violenţelor între genuri şi violurilor înregistrate în regiune. De asemenea, aici se înregistrează peste 90% dintre infectările la copii, după statisticile Naţiunilor Unite.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.ekklesia.co.uk