195 de ani de inginerie pentru Politehnica din Bucureşti

Educaţie

195 de ani de inginerie pentru Politehnica din Bucureşti

    • 195 de ani de inginerie pentru Politehnica din Bucureşti
      195 de ani de inginerie pentru Politehnica din Bucureşti

      195 de ani de inginerie pentru Politehnica din Bucureşti

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a spus vineri la Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) că instituţiile de învăţământ superior din România au avut şi au o contribuţie deosebită la definitivarea politicilor de dezvoltare, iar societatea viitoare se află în băncile universităţilor de astăzi, cu ocazia aniversării a 195 de ani de inginerie în România a UPB.

"Avem mii de ingineri care au construit această ţară, în diferite momente de dezvoltare, şi nu ai cum să nu marchezi acest lucru. Cred că atunci când ne raportăm la o şcoală ar trebui să ne gândim, dincolo de statistici şi de costuri, la ceea ce radiază o instituţie superioară şi să ne gândim că societatea viitoare se află în băncile universităţilor de astăzi", subliniat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului UPB, l-a omagiat în discursul rostit cu acest prilej pe Gheorghe Lazăr, cel care a marcat învăţământul tehnic românesc prin întemeierea primei şcoli de ingineri hotarnici, în anul 1918, dar şi pe inginerii de poduri şi şosele sau pe cei de mine şi metalurgie, care consideră că dezvoltarea României este strâns legată de cea a învăţământului tehnic.

"Pe măsură ce România creştea şi economia ţării se ducea spre dezvoltarea ei industrială, se observa acest paralelism între dezvoltarea societăţii româneşti şi cea a învăţământului de inginerie", a subliniat Ecaterina Andronescu, evocând, printre altele, personalităţi precum Ion Heliade Rădulescu, Ion Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Ion C. Brătianu, Nicolae Vasilescu - Carpen, Costin D. Neniţescu, care şi-au adus contribuţia la întemeierea, organizarea şi promovarea învăţământului superior românesc.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, a subliniat faptul că şcoala superioară românească s-a dezvoltat enorm prin realizările şi personalităţile celor care au creat-o, iar acum se impune ca societatea românească să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi aduce acasă valorile plecate, pentru binele ţării.

Cu aceeaşi ocazie, miniştrii Pricopie şi Costoiu au oferit conducerii UPB o plachetă, o diplomă şi un ordin al ministrului.

Aniversarea UPB de împlinire a 195 de ani de inginerie se sărbătoreşte în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, timp în care vor avea loc manifestări artistice, cocktailuri, dineuri, concursuri, expoziţii, concerte în aer liber, precum şi premierea filmului "Istoria UPB".

Cu ocazia aniversării, reprezentanţii Universităţii Politehnica din Bucureşti au acordat vineri premii şi distincţii mai multor personalităţi. Au primit premiul "Elogiu Valorii" scriitorul şi eseistul Augustin Buzura, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, chirurgul Şerban Brădişteanu, arhitectul Emil Barbu, actorul Radu Beligan, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Dan Deriu Sandu, antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang, diplomatul Mihnea Constantinescu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Siveco România, directorul Dacia, Constantin Stroe, firma NB Telecom.

"Am făcut pe parcursul celor 50 de ani ceea ce mi s-a părut corect. Câtă vreme şcoala este ignorată, este foarte greu să te gândeşti la viitor", a spus scriitorul Augustin Buzura.

Chirurgul Şerban Brădişteanu a susţinut că în România, în ciuda "multor vicisitudini", există echipe de chirurgi şi medici care pot ajuta şi salva oamenii prin intervenţiile lor, iar arhitectul Emil Barbu consideră că gala organizată de UPB reprezintă o pledoarie pentru valoare şi "un răspuns la multele denigrări" împotriva învăţământului superior.

"UPB a avut până astăzi 195 de ani de viaţă şi 195 de ani de performanţă. Orice altă universitate din lume ar fi mândră să aibă astfel de personalităţi precum le-a avut UPB", a afirmat antrenorul Octavian Belu.

Prezent la eveniment, diplomatul Mihnea Constantinescu a spus că ar fi necesari "mult mai mulţi" ingineri în administraţia publică şi chiar în diplomaţie.

"Rămâneţi dedicaţi meseriei voastre, fiţi temeinici până la capăt în crezul în care aţi crescut", i-a sfătuit el pe studenţii UPB.

Directorului Dacia, Constantin Stroe, a spus că, din cei 4.000 de ingineri Dacia-Renault, aproximativ 78% provin din UPB şi a susţinut că cei care creează valori sunt inginerii.

În cadrul festivităţii au mai fost acordate două premii: pentru Opera Omnia profesorului Adrian Badea şi premiul In Tempore Oportuno lui Mihai Dascălu.

Alte distincţii au fost acordate fostului rector al UPB Ion Dumitrache şi preşedintelui Senatului UPB, Ecaterina Andronescu.