2% din populaţia României suferă de psoriazis

Social

2% din populaţia României suferă de psoriazis

În perioada 29 octombrie-4 noiembrie are loc, la nivel naţional, o campanie de educare şi informare a populaţiei cu privire la modul în care această afecţiune ar trebui abordată, ce se derulează sub sloganul „STOP prejudecăţilor!“

Campania a fost lansată la Bucureşti şi a marcat Ziua Mondială a Psoriazisului. Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Dermatologie şi Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, psoriazisul nu este o boală contagioasă, poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. „Oficial, peste 2% din populaţia României are această boală de piele, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani şi chiar mai mică“, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar General al Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

Potrivit estimărilor, peste 400.000 de români suferă de psoriazis, în timp ce la nivel mondial numărul celor afectaţi este de  aproximativ 100 de milioane de oameni. „Un vârf al incidenţei bolii este în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf la pacienţii care au împlinit 50 de ani“, a explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.

Psoriazisul este o boala dermatologică cronică, ce determină o creştere rapidă a celulelor pielii, provocând apariţia unor plăci tegumentare îngroşate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni şi sunt localizate cu precădere la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor şi pe partea inferioară a spatelui. Boala este mai frecventă în rândul adulţilor, dar poate apărea şi în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Potrivit medicilor dermatologi, în unele cazuri psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele. În plus, există tendinţa pacienţilor de a confunda orice afecţiune cutanată cu o formă de psoriazis. Fiecare formă a bolii poate fi însă diagnosticată după localizarea sau după aspectul leziunilor.

Psoriazisul este o boală multifactorială, iar persoanele cu această afecţiune pot dezvolta afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni oculare, afecţiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn.

Netratată, afecţiunea se asociază cu depresia, stresul, frustrarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prietenii. Potrivit prof. Giurcăneanu, există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (uşor, mediu, sever), iar pentru formele grave ale bolii se poate apela la tratamente biologice.