20 de ani de jertfă la biserica parohiei Dumbrăviţa-Ruginoasa

Arhiepiscopia Iaşilor

20 de ani de jertfă la biserica parohiei Dumbrăviţa-Ruginoasa

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din parohia Dumbrăviţa-Ruginoasa, Protopopiatul Paşcani, a primit ieri veşmântul sfinţirii. La slujba oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au participat peste 3.000 de credincioşi.

Un nou lăcaş de închinăciune din Protopopiatul Paşcani a fost sfinţit ieri de Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Astfel, s-a încununat osteneala celor două decenii de jertfă adusă lui Dumnezeu. Sfântul lăcaş din parohia Dumbrăviţa-Ruginoasa a fost ridicat începând cu anul 1990, la iniţiativa părintelui paroh Pavel Pavel. În această parohie mai există o biserică construită după cel de-al Doilea Război Mondial în cinstea Înălţării Domnului, care este destinată pentru slujbele celor răposaţi. Documentaţia pentru edificarea noului sfânt lăcaş a fost întocmită de pr. paroh Pavel Pavel, lucrările fiind demarate cu binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci locţiitor al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei. Potrivit hrisovului de sfinţire, care a fost aşezat în sfânta masă, construcţia uneia dintre cele mai frumoase biserici de sat din Protopopiatul Paşcani a fost realizată de echipa meşterului Mihai Şandru din Târgu Neamţ. Lucrările de pictură în tehnica frescă au început în anul 2003, fiind realizate de pictorul Virgil Moraru, alături de ucenicii săi, iar icoanele de pe catapeteasmă au fost lucrate în tehnica mozaic, vitraliu şi pictură pe sticlă arsă. Mobilierul din stejar a fost executat de meşterul Pantelimon Peiu. Şantierul a fost supravegheat de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Fondurile necesare au provenit de la credincioşii din parohie, părintele paroh Pavel Pavel fiind susţinut de familia sa, epitropi şi membrii consiliului şi comitetului parohial. Anul trecut a fost construită în incinta bisericii parohiale şi o casă socială.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre iertare, pornind de la textul Evangheliei din Duminica a XI-a după Rusalii. „Iertarea ne face liberi, iar neiertarea ne transformă în robi, în oameni lipsiţi de libertate. Cel care are putere să ierte pe aproapele dovedeşte că este suveran, stăpâneşte instinctul care îi cere să se răzbune. Cel care nu are capacitatea de a ierta, tot timpul se gândeşte cum să se răzbune, fiind un rob, pentru că pornirile lui lăuntrice sunt mai puternice decât capacitatea lui de a înţelege drama în care s-a aflat cel care l-a supărat. Prin iertare omul creează relaţii cu cel pe care l-a iertat, iar neiertarea distruge şi bruma de legătură care există între oameni. Cel care iartă se aseamănă cu un copil, iar cel care nu iartă este definit ca fiind un om rău“, a remarcat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul slujbei au fost oferite distincţii de vrednicie mai multor persoane care s-au remarcat în susţinerea lucrărilor de construcţie la biserica târnosită.

Sfântul lăcaş ce a răsărit dintr-o livadă de meri

Părintele protopop Pavel Postolachi a citit hrisovul de sfinţire şi a remarcat jertfelnicia părintelui paroh Pavel Pavel şi a ctitorilor care au ridicat Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. „Astăzi (n.r. ieri) aveţi cu toţii bucuria de a vedea acest sfânt lăcaş ridicat prin jertfă, care va deveni o biserică vie în sufletele enoriaşilor acestei parohii“, a apreciat pr. protopop Pavel Postolachi. Părintele paroh Pavel Pavel a primit din partea Înalt Preasfinţitului Teofan rangul de iconom stavrofor, apoi sfinţia sa a făcut un rezumat al celor 20 de ani de şantier pe care i-a coordonat. „Pentru noi cei din Dumbrăviţa, această zi (n.r. ieri) este una mare pe care o aşteptăm după o muncă de două decenii. Mulţumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Mulţumirea sufletească este atunci când un lucru început se termină cu bine. În anul 1985, când am venit în parohie, pe locul unde este biserica se afla o livadă de meri. Iată cum pe locul acestei livezi s-a ridicat un sfânt lăcaş spre care ni se îndreaptă mereu paşii. Nu a fost uşor, dar acolo unde este bunăvoinţă şi credinţă, toate lucrurile se realizează cu ajutorul lui Dumnezeu. Câţiva consilieri care au făcut colecte în parohie şi care şi-au dorit foarte mult să ajungă acest moment nu mai sunt printre noi. Le mulţumim tuturor în numele Bisericii şi îi asigurăm că vor fi pomeniţi ca şi ctitori ai acestui sfânt lăcaş“, a spus pr. paroh Pavel Pavel, care a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a binecuvântat biserica parohiei Dumbrăviţa-Ruginoasa.