20% dintre copii suferă de dermatită atopică

Social

20% dintre copii suferă de dermatită atopică

Societatea Română de Dermatologie va derula, în perioada următoare, o serie de campanii de educare şi informare a populaţiei cu privire la afecţiunile dermatologice, prima acţiune de amploare fiind dedicată dermatitei atopice, o afecţiune tot mai frecventă în rândul copiilor.

Potrivit ultimelor cercetări, dermatita atopică este prezentă la peste 20% dintre copii, iar 15% dintre copii prezintă o formă a bolii cu afectare severă.

Dermatita atopică este o suferinţă inflamatorie cutanată, cu debut în copilărie, manifestată clinic prin uscăciune tegumentară şi prurit intens şi asociată frecvent cu alte afecţiuni alergice (astm bronşic, rinită alergică). „Dermatita atopică, afecţiune cu debut predominant în primele luni sau în primii ani de viaţă, poate fi ţinută sub control cu un disconfort socio-economic minim, doar dacă se apelează la medicina de prevenţie, un rol important, în acest caz, avându-l şi părinţii copiilor, aceştia fiind cei care pot trage primul semnal de alarmă“, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii de Dermatologie.

Printre factorii care pot duce la declanşarea bolii se numără transpiraţiile excesive, alimentaţia, factorii de mediu şi cei de contact. De asemenea, fructele şi legumele cu multe seminţe (vinetele, kiwi, roşiile), albuşul de ou ca proteină, fructe cu păr precum piersicile, dar şi nucile sau alunele pot declanşa o dermatită atopică. Toţi copiii cu predispoziţie spre această afecţiune au pielea uscată şi trebuie să se hidrateze foarte bine, utilizând creme emoliente.

Boala debutează încă din copilărie, 85% dintre copiii sub 5 ani şi 55% sub 1 an dezvoltând această afecţiune. În toate aceste cazuri, calitatea vieţii este afectată sever, într-o proporţie similară cu cea provocată de diabetul zaharat şi cu mult mai sever decât psoriazisul cutanat.

Dermatita atopică poate fi tratată, pentru fiecare pacient medicul trebuind să stabilească o anumită formă de tratament.

Prof. dr. Giurcăneanu spune că pentru dermatita atopică există tratamente în funcţie de forma de boală. „Acest teren alergic poate trece neobservat, dar, în timp, dermatita atopică se poate agrava şi pentru a preîntâmpina boala este nevoie de informare preventivă în rândul populaţiei“, a explicat dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Societatea Română de Dermatologie va derula, în perioada următoare, o serie de campanii de educare şi informare a populaţiei cu privire la anumite afecţiuni dermatologice de larg interes. Prima acţiune de amploare din acest an va fi dedicată dermatitei atopice, o afecţiune tot mai frecvent întâlnită în rândul copiilor. Campania este denumită generic „Spune DA informării şi tratării DA“.

Una dintre acţiunile incluse în program urmăreşte distribuţia, în toată ţara, de pliante şi afişe care conţin informaţii utile despre dermatita atopică.