200 de ani de la târnosirea Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi

Arhiepiscopia Iaşilor

200 de ani de la târnosirea Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi

    • 200 de ani de la târnosirea Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi
      200 de ani de la târnosirea Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi

      200 de ani de la târnosirea Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi

Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani a aniversat duminică, 13 octombrie 2013, două secole de când a fost sfinţită. Momentul a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.

În luna iulie a anului 1813, marele vornic Teodor Balș deschidea larg porțile conacului său pentru a-l primi pe vrednicul de pomenire mitropolit Veniamin Costachi, care venea la Flămânzi să târnosească ctitoria pe care boierul Teodor a ridicat-o spre slava lui Dumnezeu și spre folosul familiei sale. Biserica, dimpreună cu moșia Flămânzi, a trecut în proprietatea  domnitorului Mihail Sturdza, ca mai apoi, în 1920 să ajungă în stăpânirea senatorului ing. Grigore Alevra, care va restaura biserica, urmând a fi sfințită la 29 iunie 1921. Cu timpul, sfântul lăcaş a devenit biserica parohiei Poiana până în anul 1999, când această localitate s-a ridicat şi sfinţit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. În acest context, din anul 1999, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, este loc de rugăciune pentru parohia nou-înfiinţată Nicolae Bălcescu 2. În luna toamna anului 2000 lăcaşul de închinăciune a fost închis. În aceste împrejurări, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a hotărât arondarea unui număr de 250 de familii de la parohia Cordun şi 80 familii de la parohia Flămînzi, care au format din iunie 2001 parohia Flămînzi-Cordun. Tot atunci, este numit paroh părintele Mihai-Marius Pîjîn. Între anii 2004-2013, se efectuează ample lucrări de reparaţie. Din luna noiembrie a anului 2011 până în vara acestui an s-au realizat lucrările de restaurare a picturii murale de către pictorul Florea Sorin din Suceava. Lucrările de costrucţie, reparaţie şi restaurare s-au întreprins între anii 2007-2013, cu osteneala enoriaşilor parohiei şi prin colecta făcută de domnul Ioan Avătămăniţei.

Anii de trudă, încununaţi prin slujba resfinţirii

Lucrările realizate la Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi au fost binecuvântate prin slujba de resfinţire oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. După cum ne-a relatat părintele paroh Mihai-Marius Pîjîn, cu acest prilej, lăcaşul de închinăciune a primit al doilea hram, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie arhierească, la finalul căreia pr. paroh Mihai-Marius Pîjîn a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a prezentat în câteva cuvinte activitatea parohiei "Pogorârea Sfântului Duh" - Flămânzi, iar apoi au mai vorbit senatorul Doina Federovici primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și preotul Ilie Alupei de la parohia Nicolae Bălcescu I, care a fost slujitor la această biserică între anii 1974-1979. Părintele paroh a mulţumit donatorilor, binefăcătorilor și tuturor celor care l-au susținut în aceste lucrări de înfrumusețare a bisericii: "Istoria acestei biserici ne oferă o nouă pagină din cartea existenței sale pe care să o scriem noi. Deși au provenit din alte două parohii de care s-au desprins, enoriașii acestei biserici i-au înțeles durerea și i-au văzut tristețea. Toate eforturile financiare și fizice, toate grijile care ne-au frământat în acești 12 ani de trudă, au fost învăluite în bucuria acestei împliniri și înnoiri pentru care trebuie să fim recunoscători tuturor". PS Calinic Botoșăneanul a adresat credincioşilor un cuvânt credincioşilor în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica a 21-a după Rusalii.