2.500 de români trăiesc datorită Transplantului

Social

2.500 de români trăiesc datorită Transplantului

Numărul transplanturilor efectuate în România a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori în 1999, la patru la un milion în 2011, fiind însă sub media europeană de 15 la un milion.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Transplant, în România 2.500 de persoane trăiesc datorită transplantului, iar alte câteva mii sunt pe lista de aşteptare, din cauza numărului încă mic de donatori, de specialişti din programul naţional şi de centre în care pot fi realizate operaţiile. „Din păcate, sistemul de transplant se confruntă cu mai multe probleme, una fiind legată de lipsa coordonatorilor la nivel naţional. Vorbim, de fapt, despre şase coordonatori de transplant la nivel naţional şi de aproximativ zece centre unde sunt identificaţi posibilii donatori, respectiv Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Braşov, Cluj, Constanţa şi, mai nou, un centru foarte activ la Oradea“, a declarat  ieri Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant, cu ocazia celei de-a opta ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului.

Evenimentul l-a avut ca invitat de onoare pe cel considerat părintele transplantologiei internaţionale, Francis L. Delmonico, profesor şi doctor în ştiinţe medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, care este, printre altele, şi coordonator desemnat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în domeniul donării şi transplantului de organe.

Numărul transplanturilor efectuate în România a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori în 1999, la patru la un milion în 2011, fiind însă sub media europeană de 15 la un milion, a precizat prof. Radu Deac, de la Centrul de chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureş.

Anul acesta, în România au fost efectuate 28 de transplanturi, în timp ce Croaţia, ţară cu o populaţie de patru ori mai mică, are deja aproape 70 de astfel de intervenţii, iar asta pentru că fiecare spital de acolo este implicat în transplant, iar autorităţile susţin aceste intervenţii, spun specialiştii. În plus, în Croaţia, există acordul prezumat, a subliniat preşedintele proiectului South-Est European Health Network pe probleme de transplant, Mirela Busic.

Potrivit dr. Victor Zota, pentru a avea un număr mai mare de donatori, ar trebui ca fiecare spital să aibă anual 60-70 de donatori.

În prezent, în ţara noastră se va derula proiectul „Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe - SPER“, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ce beneficiază de susţinerea Asociaţiei Romtransplant, de Fundaţia pentru Transplant şi Fundaţia „Dan Setlacec“.

Proiectul SPER urmăreşte crearea unui sistem de formare profesională specializată, pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical din domeniul transplantului, sistem bazat pe o abordare interdisciplinară şi tehnici de instruire combinate: e-learning şi formare faţă în faţă.