30 MAI – ZIUA ANIVERSARĂ A DIRECŢIEI GENERALE ANTICORUPŢIE

Social

30 MAI – ZIUA ANIVERSARĂ A DIRECŢIEI GENERALE ANTICORUPŢIE

Pentru celebrarea zilei de 30 Mai, Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi a organizat şi desfăşurat o serie de activităţi având ca scop informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea existenţei unui parteneriat permanent în lupta împotriva corupţiei. În acest sens, agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – P.T.F. Sculeni şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul Rutier, sub coordonarea unor lucrători din cadrul S.J.A. Iaşi, au distribuit cetăţenilor care tranzitează frontiera româno-moldoveană, dar şi participanţilor la trafic din municipiul Iaşi, flyere ce conţin informaţii utile referitoare la modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Înfiinţarea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a înscris pe linia măsurilor adoptate de România în scopul accelerării luptei împotriva corupţiei în administraţia publică, deziderat ce a constituit una din sarcinile instituite pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrului procesului de integrare în Uniunea Europeană.

În acest context, Direcţia Generală Anticorupţie s-a angajat deplin în activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul personalului propriu. Principalele fundamente acţionale în plan preventiv stabilite la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie se referă la decelarea riscurilor şi vulnerabilităţilor pe linie de personal şi în plan instituţional, identificarea principalelor resorturi care stau la baza creşterii cauzelor ce generează sau favorizează corupţia şi adoptarea celor mai eficace modalităţi de diminuare a fenomenului corupţiei.

Pe palierul activităţilor combative, Direcţia Generală Anticorupţie instrumentează cauzele date în competenţă, sub directa coordonare şi îndrumare a structurilor de parchet, având o permanentă colaborare cu toate structurile de suport tehnic şi informativ. Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată prin Legea nr. 161/2005 privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca singura structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului acestui minister.Acest proces a fost susţinut de către Uniunea Europeană prin Proiectul de twinning Phare ,,Dezvoltarea măsurilor anticorupţie în M.A.I.”, care a beneficiat de sprijinul partenerilor din Marea Britanie şi Spania.

Acţiunile Direcţiei Generale Anticorupţie au un caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care favorizează comiterea actelor de corupţie, urmărind diminuarea/eliminarea acestora.De la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, s-au depus eforturi susţinute pentru consolidarea capacităţii operaţionale, urmărindu-se îndeplinirea, la nivelul ministerului, a măsurilor şi obiectivelor majore stabilite prin Strategia Naţională Anticorupţie 2005-2007, Strategia Naţională Anticorupţie 2008-2010 şi Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015.

Întregul personal al Direcţiei Generale Anticorupţie îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legale interne şi internaţionale la care România este parte, respectând cu stricteţe principiile obiectivităţii, confidenţialităţii şi imparţialităţii. Direcţia Generală Anticorupţie promovează în activitatea pe care o desfăşoară obiectivitatea, legalitatea şi deplina responsabilitate în acţiunile sale, iar deviza instituţiei noastre este ,,Integritate pentru credibilitate”.

La data de 30 Mai 2014, Direcţia Generală Anticorupţie a sărbătorit 9 ani de activitate în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor de corupţie. Cu această ocazie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, ca structură judeţeană subordonată Direcţiei Generale Anticorupţie, și-a reafirmat angajamentul de a continua eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului din cadrul structurilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne, asumându-şi pe deplin misiunea încredinţată. În cei 9 ani de activitate, S.J.A. Iaşi a înregistrat o evoluţie ascendentă a indicatorilor de performanţă, prin diversificarea metodelor de acţiune pe linie preventivă şi, totodată, prin dezvoltarea instrumentelor de identificare şi cercetare a faptelor de corupţie aflate în competenţă.   

Pentru celebrarea zilei de 30 Mai, Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, a organizat şi desfăşurat o serie de activităţi având ca scop informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea existenţei unui parteneriat permanent în lupta împotriva corupţiei. În acest sens, agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – P.T.F. Sculeni şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul Rutier, sub coordonarea unor lucrători din cadrul S.J.A. Iaşi, au distribuit, cetăţenilor care tranzitează frontiera româno-moldoveană, dar şi participanţilor la trafic din municipiul Iaşi, flyere ce conţin informaţii utile referitoare la modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie.

Cetăţenii care doresc să semnaleze fapte de corupţie ale angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne se pot adresa Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, str. Zugravi nr. 64, tel. 0232.301.264, fax 0232.211.866, e-mail iasi.dga@mai.gov.ro. sau pot apela linia telefonică gratuită 0800.806.806. (Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi)