50 de ani de la fondarea Consiliului pontifical pentru promovarea unității creștine

Religia în lume

50 de ani de la fondarea Consiliului pontifical pentru promovarea unității creștine

Agenția de știri ENI News prezintă un material cu privire la aniversarea a 50 de ani de la fondarea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine.

Agenția de știri ENI News prezintă un material cu privire la aniversarea a 50 de ani de la fondarea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine. Începând cu data de 5 iunie 1960, papa Ioan al XXIII-lea (Giovanni Roncalli - n.r.) a stabilit formarea unui secretariat pentru promovarea Unității Creștine, în vederea pregătirii eficiente a Conciliului Vatican II (1962-1965). Denumirea finală a acestui departament al Bisericii Romano-Catolice a fost dată de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1988.

Serviciul de Presă al Vaticanului citează o afirmație a Papei Benedict al XVI-lea cu prilejul întâlnirii la nivel înalt a reprezentanților Bisericilor importante din Europa: "Unele persoane consideră că această misiune (ecumenismul - n.r.) și-a pierdut vitalitatea, în special în apusul Europei. Observăm necesitatea creșterii interesului ecumenic și oferirea unei abordări noi a dialogului". Cardinalul Kurt Koch, președintele CPUC, a declarat că, din punctul său de vedere, "ecumenismul înseamnă descoperirea unei noi posibilități de mărturisire a creștinismului și o susținere a dialogului, în ciuda existenței dificultăților și neînțelegerilor prelungite".

Mitropolitul ortodox de Pergam, IPS Ioan Zizioulas, a subliniat faptul că ecumenismul poate ajuta la adâncirea noțiunii de comuniune în cadrul Bisericii la nivel local și universal. Însă totodată, el a ținut să precizeze că există diferențe importante, aproape insurmontabile, cu privire la primatul papal.

Un cuvânt important a avut și Rowan Williams, arhiepiscop anglican de Canterbury, care a declarat că ecumenismul poate ajuta enorm la păstrarea unității creștine. În decursul timpului, Conciliul Pontifical a coordonat numeroase discuții multilaterale și bilaterale între Biserici și comunități creștine. Colaborarea cea mai importantă a fost cu Consiliul Mondial al Bisericilor, o grupare care cuprinde peste 500 de milioane de anglicani, ortodocși și protestanți.