6 idei prin care Hristos a schimbat lumea

Religia în lume

6 idei prin care Hristos a schimbat lumea

    • 6 idei prin care Hristos a schimbat lumea
      6 idei prin care Hristos a schimbat lumea

      6 idei prin care Hristos a schimbat lumea

Istoricul bisericesc Jeroslav Pelikan de la Universitatea Yale a scris: „Indiferent de ce gândesc sau cred despre el oamenii, Iisus din Nazaret a fost figura dominantă a istoriei culturii occidentale pentru 2000 de ani. Dacă ar fi posibil, cu un fel de super magnet, să scoatem din istorie tot ce s-a scris despre el, ce ar mai rămâne?”.

Iată câteva teme prin care Mântuitorul Hristos a schimbat lumea pentru totdeauna:

Copiii

În lumea veche copiii erau lăsaţi să moară de foame – mai ales dacă erau din genul nepotrivit (ghiciţi care), erau vânduţi ca sclavi, exploataţi. Învăţăturile lui Iisus despre copii au schimbat definitiv felul în care sunt trataţi copiii. Un cercetător norvegian numit Bakke a scris un studiu despre acest impact numit: Când copiii au devenit oameni: naşterea copilăriei în creştinătatea primară.

Educaţie

Iubirea pentru învăţătură a dus la înfiinţarea mănăstirilor, care au devenit leagănele cercetării academice. Universităţile precum Oxford, Cambridge şi Harvard au început de la eforturile inspirate ale lui Iisus de a învăţa lumea să iubească pe Dumnezeu şi să-L cunoască.  Educaţia gratuită este apanajul Bisericii. Antichitatea rezerva educaţia elitelor. Învăţătura creaţiei omului după chipul lui Dumnezeu a generalizat educaţia în umanitate.

Compasiunea

Mântuitorul Hristos a avut o grijă universal pentru cei aflaţi în suferinţă, spre deosebire de antichitate. Compasiunea sa pentru cei bolnavi a dus la instituţii precum spitale, leprozerii azile etc. Sinodul de la Nyssa a decretat ca oriunde există o catedrală episcopală, să fie şi un spital pentru bolnavi şi săraci. De aceea spitalele de azi poartă nume de sfinţi, Bunul Samarinean, Păstorul cel Bun etc. Ele au fost primele instituţii caritabile şi sociale.

Smerenia

Lumea veche onora multe virtuţi, precum curajul, înţelepciunea, dar nu umilitatea. Oamenii erau clasaţi în bogaţi şi săraci. „Rangul trebuie păstrat” spunea Cicero. 99% dintre oameni erau mediocri. Plutarh a scris o carte numită Cum să te lauzi în mod inofensiv. Viaţa lui Iisus a fost presărată de smerenie: a spălat picoarele ucenicilor, a fost slujitorul tuturor. Istoricul John Dickson a spus: „nu cred că vreunul dintre noi ar fi aspirat la o asemenea virtute, dacă nu ar fi impactul istoric al răstignirii. Cultura noastră va rămâne cruciformă mult după ce nu vom mai fi creştini”.

Iertarea

În vechea lume, virtutea însemna răsplătirea prietenilor şi pedepsirea duşmanilor. Conan Barbarul îl parafrazează pe Gingis Han în răspunsul său la întrebarea: Ce este mai bun în viaţă?Să sfărâmi pe duşmani, să îi vezi murind înaintea ta şi să auzi lamentările femeilor lor.

Galileanul a venit cu o idee total opusă: binele vine din iubirea vrăjmaşilor şi din iertare. Hannah Arendt, prima femeie profesor la Princeton a spus: descoperitorul iertării în umanitate a fost Iisus din Nazaret.

Reforma umanitară

Iisus a fost campionul celor excluşi, iritând clasa dominantă. El a inclus femeile în atenţia publică, a vorbit despre umanitatea sclavilor, a valorizat pe cei bolnavi, săraci, suferinzi, neputincioşi.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.christianpost.com