700.000 de români suferă de hepatita C

Social

700.000 de români suferă de hepatita C

Medicii infecţionişti susţin că la nivel naţional se înregistrează circa 700.000 de persoane infectate cu hepatita C, iar aproximativ 4.000 de persoane din toată ţara urmează un tratament împotriva acestei boli. De asemenea, alte 2.500 sunt pe listele de aşteptare în diferite judeţe ale ţării.

Potrivit medicilor, de cele mai multe ori, hepatita C nu este descoperită de pacienţi, deoarece boala nu prezintă nişte simptome concrete, iar când acestea ar putea să apară, diagnosticul este de ciroză hepatică sau cancer hepatic.

Pentru a descoperi hepatita C este nevoie de două analize fundamentale: determinarea transaminazei şi cea a anticorpilor antiVHC. „Este total nespecific. Ar trebui fiecare, dacă se simte mai obosit sau mai somnolent, să meargă să-şi facă analizele, dar astea se pun pe seama stresului, pe seama oboselii. Determinarea de transaminază nu este suficientă pentru că poţi să ai hepatită cu virus C şi să ai transaminază normală. Ar trebui efectuată şi această determinare de anticorpi antiVHC şi respectiv pentru virus B“, a explicat dr. Laura Iliescu, medic primar Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni.

Datele statistice arată că în prezent 4.000 de bolnavi de hepatita C se află în tratament, iar 2.500 sunt în continuare pe lista de aşteptare. Totodată, la nivel naţional există circa 700.000 de infectaţi, dintre care, în ultimii zece ani, s-au descoperit cam 50.000.

Multe dintre cazurile de infectare înregistrate recent au fost depistate în rândul tinerilor care şi-au făcut piercinguri sau tatuaje, boala transmiţându-se foarte uşor prin sânge. „Tinerii trebuie să aibă grijă cu piercingul şi cu tatuajele, se transmite foarte uşor, am avut destui pacienţi de la tatuaje. În afară de asta, cabinetele stomatologice trebuie să fie sigure, cabinetele de cosmetică, de manichiură şi pedichiură; nu sunt convinsă că peste tot se îndeplinesc condiţiile de sterilizare corecte. Apoi dacă au în familie, soţul sau soţia ar trebui să se testeze, persoanele care vor să facă un copil ar fi util să-şi facă această determinare înainte să se hotărască să rămână însărcinate“, a mai spus  dr. Laura Iliescu.

În urma unui studiu realizat în anul 2007 şi extins apoi în anul 2009, s-a constatat că prevalenţa în anticorpi antiVHC a crescut de la 4,5% la 7% la nivel naţional. „La nivelul întregii ţări, dacă iniţial a fost prevalenţă în jur de 4,5%, când studiul a fost extins s-a ajuns la 7% prevalenţă în anticorpi antiVHC. Deci ne menţinem între o prevalenţă medie spre mare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în sud-estul ţării, în Tulcea, chiar şi Constanţa, Giurgiu, Dâmboviţa, în Bucureşti mai puţin“, a completat Laura Iliescu.