76% dintre români consumă zilnic legume şi fructe

Social

76% dintre români consumă zilnic legume şi fructe

Un chestionar telefonic realizat de Fundaţia Română a Inimii (FRI) arată că peste 57% dintre români fac exerciţii fizice, 76% mănâncă zilnic legume şi fructe, 74% nu fumează, 91% nu beau alcool în exces, iar 77% cheltuiesc mai mult pentru alimentele sănătoase.

Trei sferturi dintre români consumă zilnic fructe şi legume. Este unul dintre rezultatele încurajatoare ale chestionarului telefonic realizat de FRI privind consumul de legume şi fructe, fumatul şi mişcarea fizică, realizat pentru a marca Ziua Mondială a Inimii

Potrivit chestionarului, 47% dintre români consideră că sunt informaţi privind alimentaţia sănătoasă, 53% ştiu destule lucruri cu privire la beneficiile activităţii fizice zilnice, iar 72% au aflat despre efectele nocive ale fumatului.

Studiul relevă că românii consumă frecvent cartofi, fructe proaspete şi legume naturale neconservate şi sunt mari consumatori de pâine albă şi carne roşie. Cele mai frecvent consumate alimente sunt carnea albă de pui sau de curcan şi uleiul de floarea-soarelui, dar şi apa plată, ceaiul şi cafeaua.

Totodată, 11% dintre respondenţi nu fac deloc activitate fizică, iar 36% fac mişcare cel puţin 20 de minute sau de cel puţin trei ori pe săptămână.

Acelaşi studiu arată că 38% dintre români fac mişcare singuri, iar 46% preferă activităţile fizice în aer liber (parcuri, drumuri publice, pe terenurile de sport). 62% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt nefumători, 13% - foşti fumători, iar 25% - fumători. 44% fumează între 10-20 de ţigări pe zi.

În ceea ce priveşte fumatul pasiv, peste o treime dintre respondenţi au spus că inhalează zilnic echivalentul a şase ţigări, acasă sau la locul de muncă.

Chestionarul a fost realizat telefonic, la nivel naţional, pe un eşantion de peste 1.100 de persoane cu vârste de peste 18 ani, având o eroare de plus-minus 3%.

Preşedintele FRI, prof. dr. Dan Gaiţă, susţine că o nutriţie optimă, în special consumul de legume şi fructe zilnic, oprirea fumatului, mişcarea zilnică, cel puţin o jumătate de oră, controlul stresului, consumul moderat al alcoolului, odihna corespunzătoare şi scăderea indicilor de masă corporală pentru a avea colesterolul, glicemia şi tensiunea arterială normale asigură sănătatea organismului şi scăderea semnificativă a bolilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii va fi marcată, sâmbătă, şi în Iaşi, prin activităţi de evaluare a riscului cardiovascular tuturor trecătorilor aflaţi în Parcul Copou. De asemenea, în cursul dimineţii, va fi organizat un concurs pentru copii de desene pe asfalt şi demonstraţii sportive.

În prezent, România ocupă locul 3 în lume la mortalitatea cardiovasculară, peste 60% dintre români decedând din această cauză.

Fundaţia Română a Inimii (FRI), www.romanianheart.ro, a fost înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie pentru pregătirea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare.

Obiectivul FRI este ameliorarea stării de sănătate a populaţiei României, prevenirea bolilor cardiovasculare şi scăderea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare cu 10% până în 2015.