9 decembrie - Ziua Internaţională Anticorupţie, marcată la Iași printr-o serie de activități

Social

9 decembrie - Ziua Internaţională Anticorupţie, marcată la Iași printr-o serie de activități

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a conştientiza impactul negativ  al acestui fenomen asupra societăţii.

Cu această ocazie, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean  Anticorupţie Iaşi îşi asumă pe deplin misiunea încredinţată, reafirmându-şi angajamentul de a continua eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului din Ministerul Afacerilor Interne. Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi promovează, în activitatea pe care o desfăşoară, integritatea, onestitatea şi profesionalismul ca standarde, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I., care să transpună în practică motto-ul Direcţiei Generale Anticorupţie – „Integritate pentru credibilitate”.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte. În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean  Anticorupţie Iaşi, doreşte atragerea cetăţenilor din judeţul Iaşi şi a funcţionarilor oneşti din structurile judeţene M.A.I. în lupta cu acest flagel. Campaniile de informare anticorupţie iniţiate de către Direcţia Generală Anticorupţie au avut drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie. În acelaşi timp, s-a dorit responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor M.A.I., în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui lucrător M.A.I. în fapte de corupţie.

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean  Anticorupţie Iaşi, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a implicat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi permanente la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii.

Societatea civilă, şi nu numai, are dreptul, dar şi obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul M.A.I., în scris (la adresa din municipiul Iaşi, str. Zugravi, nr. 64 sau fax 0232211866), prin e-mail (iasi.dga@mai.gov.ro) şi la Linia verde anticorupţie -0800.806.806, pusă la dispoziţia cetăţenilor cu acces gratuit.

În scopul popularizării Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean  Anticorupţie Iaşi va organiza o serie de activităţi în ziua de 9 decembrie 2013, pentru informarea cetăţenilor cu privire la necesitatea existenţei unui parteneriat permanent în lupta împotriva corupţiei. Cu acest prilej, vor fi distribuite flyere cu mesaje preventive anticorupţie în zone intens frecventate din municipiul Iaşi, respectiv Universitatea „A.I. Cuza” - Biblioteca „Mihai Eminescu”,  Piaţa „Unirii” -Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, precum şi în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Totodată, în cadrul acestor activităţi, pentru distribuirea materialelor promoţionale vor fi angrenaţi lucrători ai  Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Haideţi să spunem cu toţii răspicat: „Nu mai vreau să plătesc şpagă!” (SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE IAŞI)