90% din salariu se duce pe mâncare, rate şi impozite

Social

90% din salariu se duce pe mâncare, rate şi impozite

Cheltuielile totale ale populaţiei, în ultimul trimestru al anului trecut, au fost de 2.114 lei lunar pe gospodărie (730 de lei pe persoană) şi au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor, arată statisticile INS. De asemenea, veniturile totale medii lunare în perioada analizată au fost cu 30% mai mari în mediul urban decât în mediul rural.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, în ultimul trimestru al anului trecut, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 30,3% mai mari decât cele ale gospodăriilor din mediul rural. Astfel, venitul mediu lunar pentru o persoană din mediul urban este de 922,48 lei, 91,6% fiind sub formă de venituri băneşti, din care 61,7% sunt salarii brute şi alte drepturi salariale şi 23,9% sunt venituri din prestaţii sociale. În mediul rural, venitul mediu lunar pentru o persoană este de 644,54 lei, 66,9% sunt venituri băneşti, din care 25,7% sunt din salarii brute şi alte drepturi salariale, iar 33,1% sunt venituri în natură.

Asigurarea hranei începe să devină o problemă şi în mediul rural

Potrivit datelor INS, nivelul cheltuielilor totale de consum (medii lunare pe o gospodărie) este cu 405 lei mai mare în mediul urban faţă de rural, în timp ce cheltuielile pentru consumul alimentar sunt mai mari cu numai 34 lei în mediul urban faţă de cel rural. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul IV 2010, în medie, de 2.114 lei lunar pe gospodărie (730 lei pe persoană) şi au reprezentat peste 91% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)

Salariile medii au scăzut uşor, la 1.414 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna februarie, de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decât în luna anterioară, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.790 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 855 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).