“Această lucrare a presupus jertfă, osteneală și răbdare”

Arhiepiscopia Iaşilor

“Această lucrare a presupus jertfă, osteneală și răbdare”

Biserica “Sf. Vasile cel Mare“, aflată lângă Spitalul Județean de Urgență “Mavromati“ din Botoșani, a primit ieri veșmântul sfințirii de la Înalt Preasfințitul Teofan. Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spațiul eclesial botoșănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

Biserica “Sf. Vasile cel Mare“, aflată lângă Spitalul Județean de Urgență “Mavromati“ din Botoșani, a primit ieri veșmântul sfințirii de la Înalt Preasfințitul Teofan. Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul grecesc, unic în spațiul eclesial botoșănean, a fost ridicat între anii 1997-2008.

Mii de credincioși din Botoșani dar și din alte județe ale Moldovei au venit să se bucure la această sărbătoare aducând cu ei flori și lumânări; s-au rugat, au cântat și s-au închinat în sfântul altar. După întâmpinarea ierarhului s-a săvârșit slujba de sfințire la exterior și apoi la interior, prin târnosirea sfintei mese și ungerea cu Sfântul și Marele Mir a picturii și a catapetesmei. Lăcașul de închinăciune dar și credincioșii prezenți au fost stropiți cu apă sfințită. Imediat după terminarea slujbei de sfințire, oamenii au intrat în biserică ținând lumânări aprinse. “Ne-am închinat la sfânta masă și la sfinții zugrăviți în sfântul altar. Este o mare binecuvântare pentru noi să putem trece prin altar, locul unde se săvârșește Sfânta Liturghie și unde harul lui Dumnezeu se coboară. Ne-am rugat pentru iertare de păcate, sănătate și pentru ca milostivirea lui Dumnezeu să se reverse asupra noastră în aceste vremuri grele prin care trecem“, a spus Maria Rotaru din Botoșani.

“Întoarce-te în casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu“

Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă sfântul lăcaș. După cititrea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile textului evanghelic citit în Duminica a XXIII-a după Rusalii în care se relatează vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor. Pornind de la afirmația Mântuitorului “Întoarce-te în casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu“ (Luca 8, 39), IPS Teofan a arătat că “acesta este cuvântul pe care Domnul Hristos îl adresează fiecărei ființe creștine care L-a cunoscut pe Dumnezeu“. “Mandatul pe care l-am primit prin Taina Botezului este acela de a mărturisi cât bine ne face Dumnezeu. Suntem chemați să îmbrăcăm haină de apostol, de trăitor și mărturisitor al Evangheliei lui Hristos. Mărturisirea binelui pe care Dumnezeu îl face oamenilor se poate manifesta în viața de familie, la locul de muncă și în societate, în calitatea de enoriaș al unei parohii. Biserica îi cheamă pe oameni să așeze la temelia vieții lor credința în Domnul Hristos. Această credință trebuie arătată prin fapte bune“, a spus IPS Teofan.

Fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, un dar în ziua sfințirii

La final, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a citit hrisovul de sfințire în care a amintit faptul că Biserica “Sf. Vasile cel Mare“ din Botoșani a fost ridicată prin strădania părintelui paroh Petru Chirvasă, cu sprijinul credincioșilor și al autorităților. “Proiectul a fost realizat de arhitectul Bogdan Negoiță și inginerul Viorel Turuczi, ajutați de ing. Vasile Pasat. Pictura în tehnica frescă și al seco a fost realizată de pictorii Cătălin Palamariu, Cristian și Alexandra Voica, Cristian Panțu și Cezar Ivana. Icoanele pe sticlă au fost pictate de Cristina Turicianu iar mnozaicurile au fost realizate de Virgil Muraru“, a mai citit pr. Lucian Leonte din hrisovul de sfințire. Părintele paroh Petru Chirvasă a explicat în detaliu stilul arhitectural al Bisericii “Sf. Vasile cel Mare“, care “prin arhitectura și prin podoabele sale atât din interior, cât și din exterior are menirea de a-l ajuta pe credincios să se întoarcă mai îndreptat la casa sa“. “Donațiile oamenilor de-a lungul a 11 ani au dus la înălțarea acestui sfânt lăcaș. Această lucrare a presupus jertfă, osteneală și răbdare. Mulțumesc credincioșilor care au sprijinit până în prezent lucrările la biserică. Am avut sprijin de la oameni devotați Bisericii“, a spus pr. paroh Petru Chirvasă, care a primit din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor. Mai multor persoane care s-au evidențiat în susținerea lucrărilor li s-au oferit distincții de vrednicie. Manifestările religioase s-au încheiat cu slujba de sfințire a troiței aflată lângă Biserica “Sf. Vasile cel Mare“.
Cu prilejul evenimentului de ieri, bolnavii internați în Spitalul Județean de Urgență “Mavromati“ din Botoșani au primit pachete cu alimente, iar credincioșii au participat la o agapă frățească. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, ieri după-amiază a fost adusă de la Mănăstirea “Sf. Trei Ierarhi“, prin bunăvoința arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul acestei așezări monahale, o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, care va rămâne definitiv în sfântul lăcaș târnosit ieri.
(Constantin Ciofu)