Acțiune educativ-caritabilă pentru copiii din comuna Români
Parohia ”Sfinţii Voievozi” - Săvinești, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, Fundația "Solidaritate și Speranță" (FSS) - filiala Săvinești, împreună cu Organizația Umanitară Hilfe Fur Osteuropa Todtnau-Seelscheid e.V, Asociația Umanitară ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț și Inspectoratul de Poliție Neamț, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au desfășurat, în data de 24 februarie, o acțiune educativ – caritabilă pentru copii.
Reprezentantele Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, subcomisar Daria Oatu și agent principal Maftei Iulia, doamna Augusta Jumanca, președinta Asociației Umanitare ”Ursula Honeck” Piatra Neamț, și Petronela Baghiu, din partea FSS Săvinești, au adus o bucurie celor 274 de copii din școlile și grădinița comunei Români, județul Neamț. ”Copiii trebuie să știe că forma prin care îți iubești aproapele se manifestă și plecând de la a fi mai puțin violenți, indiferent de forma de violență, verbală, fizică, atitudinală. Am avut astăzi (n.r. luni) o activitate fructuosă”, declarat directorul prof. Mihaela Aldea, directorul Școlii Gimnaziale "Gheorghe Nicolau". Pornind de la faptul că aproape în fiecare zi există un caz de agresivitate în instituţiile de învăţământ, subcomisarul Daria Oatu a prezentat copiilor informații privind prevenirea delincvenței juvenile. De asemenea, copiilor le-au fost prezentate câteva reguli ce ar trebui îndeplinite pentru a fi în siguranță, cum ar fi: copiii trebuie să-și cunoască numele de familie, adresa, numărul de telefon, să le comunice părinților unde și cu cine se află, să refuze să stea de vorbă cu persoane necunoscute şi să respingă orice persoană care îi atinge sau îi tratează într-un mod care îi face să se simtă ciudat.
Fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele unui copil
În acelaşi timp, cadrele didactice au primit informații utile de la subcomisarul Daria Oatu, care le-a oferit câteva îndemnuri pentru a preveni fuga de acasă a copiilor, cum ar fi:
-încurajaţi-l pe cel mic să fie deschis faţă de dumneavoastră şi să vă comunice ceea ce simte sau crede, chiar dacă este ruşinat. De multe ori nelămuririle sau secretele pot expune copilul la un risc potenţial;
-în situaţia în care copilul dumneavoastră este neliniştit şi nu doreşte să vorbească despre ce-l frământă, îndrumaţi-l spre un adult în care are încredere şi care-l poate ajuta;
-atunci când copilul minte în mod repetat în legătură cu şcoala, cu prietenii, cu ieşirile în oraş, când dispar bani sau obiecte din casă sau aduce acasă lucruri care nu-i aparţin şi cărora nu le poate justifica prezenţa, acestea pot fi semne care indică o iminentă fugă de acasă;
-învăţaţi-l că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le are şi arătaţi-i riscurile la care se expune dacă părăseşte mediul familial.
Subcomisarul Daria Oatu a menţionat că activitatea preventivă a fost pe linia prevenirii delincvenței în mediul școlar, a cauzelor care determină un comportament predelincvent în rândul minorilor. De asemenea, s-au expus consecințele săvârșirii unor astfel de fapte. Augusta Jumanca, președinta Asociației Umanitare ”Ursula Honeck” și Petronela Baghiu au împărțit copiilor dulciuri, jucării, fructe şi cadouri. ”Sper că am adus o bucurie copiilor, atât prin cadourile oferite, dar și prin informațiile primite de la partenerii noștri de la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, care le-au oferit informații utile. Mulțumim cadrelor didactice pentru primirea pe care ne-au făcut-o și sperăm să nu fie ultima oară când ne întâlnim cu acești copii minunați”, a precizat Augusta Jumanca. Elevii și-au răsplătit musafirii, lecturând câteva pilde din Noul Testament, iar l-a final le-au acordat celor prezenți câte o felicitare. Ei și-au manifestat iubirea și pentru învățătură. Astfel, celor cu rezultate foarte bune la concursul de limba engleză ”Smart”, le-au fost acordate medalii și diplome. (Brîndușa Dediu)