„Activitatea noastră presupune promovarea credinţei creştine“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Activitatea noastră presupune promovarea credinţei creştine“

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi astăzi, la ora 10:00, noul sediu al Compartimentului "Pelerinaje şi turism" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Compartimentul "Pelerinaje şi turism" cuprinde Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" şi Agenţia de Turism "Provitur România".

Compartimentul "Pelerinaje şi turism" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îşi propune o mai bună promovare a spiritualităţii şi locurilor sfinte din România şi din alte ţări. A fost înfiinţat începând cu 1 ianuarie 2011, în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi înglobează două segmente ce promovează activitatea de pelerinaje şi turism. Compartimentul este alcătuit din două entităţi, respectiv Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Agenţia de Turism "Provitur România". "Ne propunem să venim în întâmpinarea pelerinilor prin deschiderea de noi locaţii prin intermediul cărora să putem comercializa pelerinajele interne şi externe organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, precum şi prin dezvoltarea unor noi tipuri de servicii, adaptate pe problemele societăţii din ziua de azi. Aici mă refer la servicii de educaţie pentru părinţi şi copii, precum şi pelerinaje pentru diaspora română din străinătate", a declarat Costel Damian - managerul Compartimentului "Pelerinaje şi turism".

Pelerinaje care abordează dimensiunea sărbătorilor

Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" din Iaşi a fost înfiinţat în anul 2000, preluând o activitate realizată de un birou de protocol şi pelerinaj. Centrul de Pelerinaj a apărut ca o necesitate şi o nevoie de promovare a spiritualităţii ortodoxe, a monumentelor istorice legate de Biserica strămoşească şi a spiritualităţii ortodoxe de pretutindeni, atât în ţară, cât şi în străinătate. "Activitatea noastră presupune promovarea credinţei creştine, aducerea în sufletele oamenilor a locurilor de pelerinaj pentru ca ei să se întărească în credinţa ortodoxă. Pelerinajele organizate abordează dimensiunea sărbătorilor importante de peste an ale Bisericii Ortodoxe. În primăvara acestui an avem două pelerinaje de sărbătoarea Învierii Domnului, unul la Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar celălalt la Mănăstirea Bârsana. Pelerinajul intern la Mănăstirea Bârsana este unul foarte frumos şi îi ajută pe oameni să mai iasă din cotidian şi în acelaşi timp să poată vedea şi alte lucruri frumoase ale Ortodoxiei", a spus pr. Ciprian Dumitru Ciuntu - directorul Centrului de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" din Iaşi.

"Anul acesta încercăm să ajungem în Rusia şi în Cipru"

De-a lungul anului, ofertele Centrului de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" sunt diversificate atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Pe plan intern este acoperită întreaga ţară, prin strădania domnului Ioan Murgu, coordonatorul principal al pelerinajelor interne. În ceea ce priveşte pelerinajele externe, sunt mai multe destinaţii, cum ar fi Israelul, Egiptul, Iordania, Grecia, Sfântul Munte Athos şi Ucraina. "Anul acesta încercăm să ajungem în Rusia şi în Cipru, aceste locaţii fiind cu greu exploatate până acum. Ofertele noastre se adresează şi celor care îşi doresc să ajungă în mod deosebit în anumite locuri, existând pelerinaje la cerere pentru pelerinii din străinătate", a explicat pr. Ciprian Dumitru Ciuntu. Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" din Iaşi menţine legătura cu turiştii din străinătate prin corespondenţă, oferindu-le baza de date care cuprinde masa, cazarea, transportul, ghidajul, care este unul autentic şi autorizat. Anul trecut în Israel au mers 1.000 de oameni, ghidajul fiind realizat de preoţi asiguraţi de Centrul de Pelerinaj. "Pelerinii sunt enoriaşii noştri din biserică, sunt diverşi ca şi vârstă, ca şi ocupaţii, ca şi potenţial financiar. Noi ne adresăm tuturor, atât tinerilor, cât şi vârstnicilor. Diversitatea lor se reflectă din diversitatea credincioşilor din biserică", a afirmat pr. Ciprian Dumitru Ciuntu.

Activitatea Centrului de pelerinaj, susţinută de preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor

Compartimentul "Pelerinaje şi turism" are cinci angajaţi: Costel Damian - managerul Compartimentului "Pelerinaje şi turism", pr. Ciprian Dumitru Ciuntu - directorul Centrului de Pelerinaj "Sfânta Parascheva", pr. Daniel-Ilie Tode - coordonator pelerinaje externe, Ioan Murgu - coordonator pelerinaje interne, diac. Cristian Constantin Ivan - economist şi coordonator de pelerinaje interne şi externe în cadrul Centrului de Pelerinaj. Activitatea Centrului de Pelerinaj este susţinută de protopopiatele şi parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor. Preoţii aduc la cunoştinţă creştinilor posibilitatea de a merge într-un pelerinaj autentic.

"Doresc să mulţumesc tuturor părinţilor protopopi şi preoţilor din Arhiepiscopia Iaşilor, care ne sprijină în activitatea noastră. De câteva ori pe an participăm la întâlnirile lunare ale preoţilor în cadrul cărora prezentăm oferta noastră de pelerinaje, atât internă, cât şi externă. Pelerinajele noastre pun accentul pe izvoarele şi pe lucrurile esenţiale ale credinţei", a adăugat pr. Ciprian Dumitru Ciuntu.

Implicare în derularea hramului Sfintei Parascheva

Centrul de Pelerinaj al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2, se implică în fiecare an în desfăşurarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, cu sprijinul preoţilor parohi, sunt identificate locuri gratuite de cazare pentru pelerini în oraşul Iaşi. "Acesta este un lucru extraordinar pentru că ne identificăm cu patriarhul Avraam, care a primit alături de soţia sa pe cei trei îngeri. În cadrul acestor festivităţi prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva vin şi delegaţii oficiale din partea Bisericilor Ortodoxe surori. Centrul de pelerinaj însoţeşte aceste delegaţii, oferind ghizi vorbitori de limbă română sau străină", a explicat pr. Ciprian Dumitru Ciuntu.