Actorul Mihai Fotino a trecut la Domnul

Social

Actorul Mihai Fotino a trecut la Domnul

    • Actorul Mihai Fotino a trecut la Domnul
      Mihai Fotino, actor

      Mihai Fotino, actor

După o grea suferință, actorul Mihai Fotino a murit luni, 13 ianuarie, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Elias din București, a declarat Dana Saftea, directorul unității medicale.

Actorul Mihai Fotino s-a născut la 14 septembrie 1930, în București, și a debutat pe scena teatrului la vârsta de 7 ani, în comedia "Coloniale", unde juca alături de tatăl său, Mișu Fotino.

După 7 ani petrecuți pe scena Teatrului "Sică Alexandrescu" din Brașov, în anul 1956 a fost angajat la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București. La Teatrul Național din București (TNB) a debutat cu spectacolul "Sălbaticii", de Serghei Mihalcov, în regia lui Radu Beligan.

Mihai Fotino a avut o activitate actoricească bogată, interpretând în special roluri de comedie, dintre care amintim: "Bădăranii" de Carlo Goldoni, în regia lui Victor Moldovan (1988); "Autorul e în sală" de Ion Băieșu în regia lui Mihai Berechet (1989); "Conu Leonida față cu reacțiunea" de I. L. Caragiale (1962); "Bolnavul închipuit" de Moliere, în regia lui Sică Alexandrescu (1962); "Adam și Eva" de Aurel Baranga, în regia lui Sică Alexandrescu (1963); "Avarul" de Moliere, în regia lui Alexandru Finți (1963); "Căsătoria" de N. V. Gogol, în regia Sandei Manu (1976); "Cabinierul" de Ronald Harwood, în regia lui Ion Cojar (1991), dar și în: "Ispita" de Vaclav Havel în regia lui Mihai Manolescu; "Ultima oră" de Mihail Sebastian în regia Ancăi Ovanez - Doroșenco; "Mașinăria Cehov" de Matei Vișniec în regia lui Cristin Ioan, "Egoistul" de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan (din 2004).

Din filmografia sa, menționăm: "Directorul nostru" (1955), "Telegrame" (1959), "Porto-Franco" (1961), "Politică și...delicatese" (1963), "Titanic-vals" (1964), "Balul de sâmbătă seara" (1967), "Tufă de Veneția" (1976), "Chirița în Iași" (1987), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001).

Alături de actrița Carmen Stănescu a jucat, pe parcursul a 11 ani, de 1.100 de ori, în piesa lui Arbuzov, "Comedie de modă veche", iar împreună cu Ileana Stana Ionescu a obținut un succes remarcabil în comedia "Farmacia cu nebuni", la Teatrul Evreiesc de Stat.

În anul 2002, Mihai Fotino devenit "Societar de onoare" al TNB, titlul fiindu-i conferit în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înființare, iar în anul 2004, actorul a realizat un dublaj de voce, la filmul "Piglet's Big Movie", în rolul lui Iepure, în original vocea aparținându-i lui Ken Sansom.

La data de 7 februarie 2004, Ion Iliescu, Președintele României de la acea dată, i-a conferit artistului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului".

În cadrul celei de-a 14-a ediții a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, actorului i-a fost decernat premiul pentru întreaga sa activitate, iar la sfârșitul anului 2007, cu ocazia celei de-a 18-a ediții a Premiilor Naționale ale Fundației România Mare, actorul Mihai Fotino a fost răsplătit pentru întreaga sa activitate pusă în slujba teatrului și a filmului românesc.