„Săptămâna Îngerilor” la Alba Iulia

29 Octombrie 2013 21:08 Arhiepiscopia Alba Iuliei

La Alba Iulia, în perioada 27 octombrie - 03 noiembrie se desfăşoară manifestarea „Săptămâna Îngerilor” – o săptămână de gânduri bune, care stă sub genericul „Gândiţi frumos, trăiţi frumos şi fiţi fericiţi!” 

Organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia alături de alte instituţii şi asociaţii din oraş, „Săptămâna Îngerilor” a debutat pe 27 octombrie, cu susţinerea concertului inaugural de către membrii Corului Thetokos în Catedrala Reîntregirii.

Pe tot parcursul acestei săptămâni sunt pregătite spre desfăşurare concursuri, ateliere interactive, expoziţii, spectacole şi un simpozion pe teme angelice, totul încheindu-se duminică, 03 noiembrie, cu un concert de muzică sacră în Catedrala Romano-Catolica „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

Părintele Arhidiacon Liviu Stanciu din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe a rostit cuvântul de deschidere a manifestării „Săptămâna Îngerilor”:

„Acest festival, care se va desfăşura pe parcursul întregii săptămâni viitoare, se doreşte a fi o replică autentică la Halloweenul american, o pseudo-sărbătoare care a început să se răspândească tot mai mult şi în ţara noastră.

Dintr-o sărbătoare cu intenţii corecte, Halloweenul american a devenit, cu timpul, o zi în care, în mod simbolic, omul vrea să alunge spiritele rele cu o panoplie de idei proprii, după o reţetă naivă, cu accente ilare. O zi în care se doreşte alungarea urâtului din viaţă cu urâtul, a demonilor cu alţi demoni, a duhurilor rele cu măşti macabre, ca şi când un duh rău, care cunoaşte urâtul în esenţa sa, ar fi înfricoşat, s-ar speria şi s-ar retrage în locul de unde provine.

În replică, un festival al îngerilor, chiar în săptămâna Halloweenului, este mai mult decât binevenită în spaţiul autohton. În ultima vreme, chiar şi în şcolile noastre, Halloweenul şi-a câştigat un loc fruntaş între serbările copiilor. Ori săptămâna aceasta dedicată îngerilor şi frumosului din noi şi din lume aduce în prim plan realitatea că orice lucru care are un scop bun se face prin intenţii şi mijloace bune.

Noi, oamenii, suntem fiii lui Dumnezeu, şi nicio frică n-ar trebui să se strecoare în sufletul nostru, pentru că noi suntem beneficiarii Învierii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care a înfrânt odată pentru totdeauna moartea şi iadul. Mântuirea pe care ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu a şters lacrimile de pe faţa omenirii şi i-a dat o nădejde cu greu de zdruncinat, chiar şi de diavoli ori de spiritele rele. Noi suntem răscumpăraţi prin jertfa supremă de pe cruce a Fiului lui Dumnezeu, care ne-a deschis porţile cerului. Prin urmare, morţii nu ne sunt sperietori, bântuitori de case părăsite, aducători de năpaste, ci sunt fraţii noştri, pe care-i pomenim şi pentru care ne rugăm neîncetat în Sfânta Liturghie.

Organizatorii acestui festival doresc să aducă în actualitate, mai ales în viaţa copiilor, faptul că îngerii sunt păzitorii noştri. „Fiecare credincios are alături un înger ca apărător şi păstor, care să-l îndrume în viaţă”, zice Sfântul Vasile cel Mare. De asemenea, îngerii sunt ambasadorii voii dumnezeieşti, fiinţe din aceeaşi plămadă cu noi, dar nevăzute, care reduc spaţiul dintre Dumnezeu şi om, care pun umărul alături de noi la greu şi care ne împing de la spate să gândim frumos, ca să trăim frumos şi să fim fericiţi, aşa cum ar trebui să fim, aşa cum e gândită, în fond, arhitectura existenţei noastre.

Este minunat să ştim că în imediata noastră apropiere există mereu o prezenţă cerească, un sol coborât de sus, un prieten aflat în veşnica noastră proximitate, care ne oferă întotdeauna garanţia unui refugiu din faţa pericolelor. Având îngerii alături, putem alunga duhurile rele cu gândul cel bun, nu cu măşti naive din comerţ; cu cultivarea frumosului, nu cu celebrarea urâtului; cu inima bună, nu cu ură şi manifestări excentrice.”  

(Sursa: reintregirea.ro)

Ultimele din categorie