IPS Petru Păduraru: "Răbdarea ne asigură pacea şi liniştea sufletească"

Arhiepiscopia Chişinăului

IPS Petru Păduraru: "Răbdarea ne asigură pacea şi liniştea sufletească"

    • IPS Petru Păduraru: "Răbdarea ne asigură pacea şi liniştea sufletească"
      IPS Petru Păduraru: "Răbdarea ne asigură pacea şi liniştea sufletească"

      IPS Petru Păduraru: "Răbdarea ne asigură pacea şi liniştea sufletească"

În duminică a patra după Sfintele Paşti, pe 15 mai, îÎnaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Petru, a tâlcuit Evanghelia zilei, subliniind, printre altele: „De la slăbănogul din Evanghelia de astăzi învăţăm mai multe lucruri folositoare pentru viaţa noastră de creştini. În primul rând, învăţăm multa răbdare de care a dat dovadă acest slăbănog timp de treizeci şi opt de ani. Răbdarea este o mare virtute care ne asigură pacea şi liniştea sufletească. În toţi aceşti ani de suferinţă, el n-a deznădăjduit, a sperat tot timpul că va avea parte şi el de vindecare, cum se vindecau alţi semeni de ai lui care sufereau împreună cu el pe malul scăldătorii Vitezda. Şi răbdarea lui a fost răsplătită. Pentru că a răbdat şi a nădăjduit în ajutorul Dumnezeu, nădejdea este o altă mare virtute, Dumnezeu a venit la el şi l-a vindecat. O altă virtute, pe care o învăţăm de la slăbănogul din Evanghelia de astăzi, este recunoştinţa. Aflăm că după ce a fost vindecat, slăbănogul se întâlneşte cu Binefăcătorul său în templu, fapt ce ne arată că el a mers să mulţumească lui Dumnezeu pentru vindecarea primită. Spune un părinte că pentru vindecarea dintr-o boală avem nevoie de credinţă, iar după ce ne-am vindecăm avem nevoie de recunoştinţă arătată lui Dumnezeu şi oamenilor prin care a lucrat El. Ceea ce mai învăţăm de la slăbănog este faptul că după ce iese din templu, devine un mărturisitor al celui care L-a vindecat. El s-a dus şi le-a spus iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos”.

„Să mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, pentru vindecare, atunci când trecem prin boală şi să nu uităm că orice leac care îl aflăm la medici, este de fapt de la Hristos, Doctorul trupurilor şi al sufletelor noastre. Prin mâna doctorului lucrează harul lui Dumnezeu. Doctorul este doar mijlocul prin care ne vine vindecarea după credinţa noastră. În templu, Mântuitorul îi dă slăbănogului un sfat: „Iată te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greşeşti ca să nu-ţi fie ceva mai rău”. Acest îndemn se referă şi la noi. După ce ne mărturisim păcatele şi primim dezlegare de la duhovnic să ne străduim să nu mai păcătuim pentru ca, aşa cum ne spune Evanghelia, să nu ne se întâmple ceva şi mai rău”, a îndemnat Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru. 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei