PS Antonie: „Grijile de cele trecătoare constituie piedici de a urma chemării lui Dumnezeu”

16 Septembrie 2014 09:15 Arhiepiscopia Chişinăului

Duminică, 14 septembrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului” din oraşul Leova (preot paroh Ioan Cristea).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a XIV-a după Rusalii, pilda nuntii fiului de împărat. Între altele PS Antonie a spus: „…Ţarinele şi negoţul ne împiedică să fim în fiecare duminică la biserică. Grijile de cele trecătoare constituie piedici de a urma chemării lui Dumnezeu, piedici pentru a ne îngriji „haina de nuntă”, fără de care nu putem intra în Împărăţia Cerurilor. Haina de nuntă este haina luminoasă a sufletului nostru, pe care o primim la botez. De felul cum vieţuim depinde dacă această haină rămâne luminoasă sau nu. Virtuţile o menţin luminoasă, păcatele o întunecă”.

„Să ne străduim ca faptele noastre, vorbele noastre şi gândurile noaste să fie bune, pentru a ne păstra haina sufletului nostru luminoasă”, a îndemnat Preasfinţitul Antonie.

PS Antonie a vorbit şi despre activitatea părintelui Ioan, care „este un păstor harnic, cu multe iniţiative pe plan pastoral-misionar şi social-filantropic”. „Este binecunoscută bogata activitate a părintelui Ioan. Prin ceea ce face frăţia sa, aici, la Leva, a devenit demult un exemplu de urmat pentru alţi slujitori ai altarului. Experienţa sa acumulată pe plan misionar-social trebuie preluată şi de alte parohii. Este bogată activitatea cu tineretul, dar părintele se îngrijeşte şi de cei maturi, pentru care are ore de catehizare. O atenţie sporită părintele acordă familiilor unde cineva suferă de patima beţiei. Deja de câţiva ani, aici, la biserică, se oferă oamenilor săraci o masă caldă pe zi. Grija pentru dobândirea alimentelor îi revine în totalmente părintelui Ioan. Mare jertfă. Dumnezeu să te întărească şi să-ţi ajute, părinte Ioan”, a mai spus Preasfinţitul Antonie.

Părintele Ioan a mulţumit Preasfinţitul Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să vină în mijlocul comunităţii din Leva şi cu alte ocazii.

Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului” din oraşul Leova a fost înfiinţată în anul 2000. Primul păstor al acestei comunităţi a fost părintele Nicanor Asargiu. Din 2002 preot al acestei parohii este părintele Ioan Cristea. Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită în 2003. În 2004 s-a început construcţia sfântului locaş. În ultima duminică a anului 2008 a fost oficiată prima Sfântă Liturghie. Pe lângă parohie funcţionează din 2006 centrul social „Sfântul Ioan Maximovici”, care are mai multe activităţi: Cantină socială „Sfântul Ilie”; Atelier de creaţie pentru copii care include secţiile: atelier de pictură a icoanelor pe sticlă, atelier de cusut icoane şi atelier de metanii; Activităţi de informare (antidrog, antiavort, diverse concursuri); Biblioteca parohială; Centrul de consiliere pentru persoanele dependente de alcool şi alte droguri şi a familiei acestora; Şcoala duminicală pentru tineri şi maturi; Activităţi de voluntariat (campanii de ajutorare organizată de Sfintele Paşti şi de Crăciun). (Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei)

Ultimele din categorie