Binecuvântarea studenților teologi la începutul anului universitar

21 Februarie 2011 16:32 Arhiepiscopia Iaşilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat vineri, 15 octombrie 2010, anul universitar 2010-2011 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. În cadrul aceluiași eveniment a avut loc deschiderea Simpozionul internațional dedicat Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iași a avut loc vineri binecuvântarea anului universitar 2010-2011, în cadrul Facultății de Teologie “Dumitru Stăniloae“ a Universității “Al. I. Cuza“ din Iași. Au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", precum și alți ierarhi ai Bisericii noastre, profesori și studenți. A urmat deschiderea lucrărilor simpozionului internațional „Anul Crezului Orotodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (BOR)“. Lucrările simpozionului s-au desfășurat în perioada 15-16 octombrie 2010, pe două secțiuni: Crezul Ortodox și Autocefalia BOR. La lucrări au participat personalități din străinătate și profesori de teologie din principalele centre universitare. Pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", a remarcat că Preafericitul Părinte Daniel este prezent mereu în eparhia pe care a păstorit-o prin școlile de teologie, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă reactivată la Iași dar și prin alte instituții înființate. “Astăzi (n.r. vineri) e un moment care marchează continuitatea pe care PF Daniel a dorit-o aici la Facultatea de Teologie din Iași“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava, care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea celor două evenimente ale Facultății de Teologie din Iași, în mod special Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, “care ne-a susținut foarte mult și foarte consistent“, Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și profesorilor care s-au implicat.

"Această facultate de teologie îmbină spiritualitatea cu știința"

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat în cuvântul său faptul că o Facultate de Teologie trebuie să îmbine spiritualitatea cu știința. „Toată lucrarea de organizare a unei facultăți înseamnă responsabilitate, muncă multă și pregătire multă. Această facultate de teologie îmbină spiritualitatea cu știința. Evanghelia cu cercetare științifică este necesară astăzi, mai mult ca oricând, deoarece o facultate de teologie din Europa se verifică nu doar prin predarea cursurilor, ci și prin cercetarea științifică academică. În general, vrem să vă felicităm pentru că se menține această legătură între rugăciune și teologie ca activitate academică“, a spus Preafericirea Sa.
Simpozionul de la Facultatea de Teologie din Iași s-a înscris în seria manifestărilor Anului omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a amintit în cuvântul său faptul că una din cele mai importante sarcini ale unei Biserici autocefale este aceea de a păstra adevărul de credință. “Facultatea de Teologie este chemată să se așeze întru slujirea Bisericii Autocefale prin faptul că pregătește preotul de mâine. Prin intermediul tuturor disciplinelor care sunt predate de către profesori și asimilate de studenți totul trebuie să fie așezat întru slujirea Bisericii Ortodoxe Autocefale Române. Viitorii slujitori ai Bisericii au datoria de a cunoaște, de a sluji și de a mărturisi adevărul“, a spus Părintele Mitropolit Teofan. (Constantin Ciofu)

Ultimele din categorie