Biserica “Sf. Împ. Constantin și Elena” din parohia Viișoara sfințită în ziua hramului

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica “Sf. Împ. Constantin și Elena” din parohia Viișoara sfințită în ziua hramului

    • Biserica “Sf. Împ. Constantin și Elena” din parohia Viișoara sfințită în ziua hramului
      Biserica “Sf. Împ. Constantin și Elena” din parohia Viișoara sfințită în ziua hramului

      Biserica “Sf. Împ. Constantin și Elena” din parohia Viișoara sfințită în ziua hramului

Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena“ din parohia Viișoara, protopopiatul Piatra Neamț a fost sfințită astăzi de Înalt Preasfințitul Teofan și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Enoriașii din localitatea Viișoara, comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț dar și credincioși din din mai multe zone ale Moldovei au participat astăzi la sfințirea și hramul Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena“. Deși vremea a fost mohorâtă și ploioasă, oamenii s-au bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan și a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, care, înconjurați de numerosul sobor de preoți și diaconi, au târnosit unul din cele mai frumoase sfinte lăcașe de pe valea Bistriței. Slujba a început mai întâi în exteriorul bisericii și a continuat în interior. Cea mai mare parte a parohienilor și a pelerinilor veniți la această sărbătoare s-au rugat alături ierarhii și preoții în biserică. Chipurile sfinților zugrăviți pe pereții bisericii în tehnica frescă de către pictorul Zenaida Rotaru au cuprins sufletele credincioșilor, dându-le parcă un strop din bucuria cerurilor.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către IPS Teofan și de PS Calinic Botoșăneanul, înconjurați de soborul de 20 de preoți și diaconi pe un podium special amenejat lângă lăcașul de închinăciune târnosit. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în debutul căruia a explicat faptul că biserica sfințită ieri Îl va primi pe Hristos iar „împreună aduc slavă lui Dumnezeu spre bucuria credincioșilor“. În același timp, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a vorbit și despre marea sărbătoare a creștinătății închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena dar și despre semnificațiile Evangheliei citită ieri la Sfânta Liturghie. La final, pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț a amintit faptul că în Viișoara nu a existat o biserică, acest lucru fiind necesar pentru comunitatea de aici. În același timp părintele protopop a mai amintit faptul că cei zece ani cât a durat ridicarea sfântului lăcaș au fost un timp de muncă intensă, de griji și strădanii. A urmat cuvântul părintelui paroh Vasile Antistescu, care a afirmat faptul că sfințirea Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena“ reprezintă „o treaptă spre urcușul către Dumnezeu. „Zidirea unei biserici ne-a făcut să avem un țel care ne-a animat până acum. De acum înainte țelul este sfințirea sufletelor nostre“, a mărturisit pr. paroh. Vasile Antistescu care a primit din partea Părintelui Mitropolit Teofan Diploma de Onoare „Ștefan cel mare și Sfânt“ și o cruce de binecuvântare. Apoi, au mai fost acordate distincții de vrednicie mai multor persoane care au susținut lucrarile de zidire a lăcașului de închinăciune din parohia Viișoara. Părintele paroh a oferit apoi o icoană cu Maica Domnului Înalt Preasfințitului Părinte Teofan și o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul.