Buchet de cântări psaltice la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Catedrala mitropolitană din Iaşi a găzduit duminică, 11 mai 2014, Concertul de Muzică Bisericească de Tradiţie Bizantină, ediţia XXI. În cadrul evenimentului, au concertat şapte coruri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de ieşeni, iubitori de muzică psaltică.

Centrul de Studii Bizantine Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a organizat duminică, 11 mai 2014, cea de-a XXI-a ediţie a Concertului de Muzică Bisericească de Tradiţie Bizantină. Evenimentul a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost moderat de pr. dr. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească şi Ritual în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Pentru început, dr. Gabriela Ocneanu, director ştiinţific al Centrului de Studii Bizantine Iaşi, a explicat rostul organizării concertului de muzică bisericească de tradiţie bizantină în preajma sărbătorilor pascale. „Acest timp pascal, însoţit de o reînviere a naturii înseşi, se cuvine a-l împodobi cu tot ceea ce sufletul nostru poate aduce mai bun şi mai frumos, ca ofrandă Domnului Iisus Hristos. Pentru a întări strălucirea slujirii rânduite de Sfânta Biserică Ortodoxă, pentru acest prilej, venim şi noi cu un buchet de cântări psaltice din tradiţia românească, cu care împodobim anual altarul Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Bucovinei. Rostul acestui concert de muzică bisericească este acela de a strânge laolaltă clerici şi mireni, tineri şi bătrâni, învăţăcei şi profesori, într-o armonie de suflete şi cântări, preluate din izvorul bunei tradiţii a poporului nostru. Sunt cântări create de-a lungul veacului de oameni de pe meleagurile noastre, înzestraţi de Dumnezeu cu dragoste şi cu darul împletirii frumoase a cuvântului cu muzica. Pentru înfăţişarea mănunchiului de cântări psaltice în această sfântă catedrală trebuie să mulţumim Înaltpreasfinţitului Teofan, care a binecuvântat, ca şi în alţi ani, acest concert închinat Învierii Domnului. De asemenea, ne aplecăm cu bună-cuviinţă şi credinţă în faţa părinţilor slujitori ai altarului mitropolitan al Iaşului, care oferă tuturor un model de cântare psaltică din tradiţia culturii noastre româneşti. Aducem totodată recunoştinţa noastră arhimandritului Clement Haralam, cel care, îndrumând timp de două decenii pe tinerii psalţi de atunci ai Iaşului, le-a lăsat drept moştenire o cântare aleasă, smerită şi plină de dragoste, vrednică de urmat. De asemenea, mulţumim pr. prof. dr. Florin Bucescu, care a învăţat şi format pe mulţi dintre cei care astăzi sunt ei înşişi profesori şi îndrumători de cântare psaltică a celei mai tinere generaţii de teologi şi muzicieni“, a spus dr. Gabriela Ocneanu.

Cântarea liturgică, „transmiţătoare de sfinte învăţături“

A urmat concertul de muzică religioasă susţinut de următoarele coruri: Corul „Altarul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de diac. Ciprian Rusu, Corul „Cuviosul Iosif de la Văratec“, dirijat de monahia Elefteria Balcoşi, Corul „Eustaţie Protopsaltul“ al Mănăstirii Putna, condus de părintele Efrem Drăgan, Grupul „Ichos“ de la Colegiul Naţional „Octav Băncilă“ Iaşi, coordonat de prof. Petronela Dârţu, Corul „Nectarios“ al Bisericii „Sfântul Nectarie“ din Iaşi, dirijat de prof. Daniel Popa, Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi şi corul de fete al Liceului Pedagogic din Iaşi, dirijate de diac. prof. Mihai Ursachi, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, dirijat de pr. dr. Gabriel Nastasă. La finalul manifestării, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit despre importanţa cântării liturgice în Biserică, apoi a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan. „Tradiţia veche şi sfântă a Bisericii a rânduit ca slava lui Dumnezeu, adusă în sfintele adunări liturgice, să fie însoţită de cântare. Atât de importantă a fost socotită cântarea, încât părintele Dumitru Stăniloae, într-un cuvânt puternic, asemăna această putere mijlocitoare şi transmiţătoare de sfinte învăţături a cântării liturgice cu puterea pe care o creează în sufletele noastre prezenţa sfintelor icoane în bisericile noastre. Cântarea liturgică şi icoanele, spunea părintele, sunt adevărate catedre de teologie ale Bisericii. În Biserică, cântările exprimă şi certitudinea unui câştig care a venit în dreptul nostru când eram încă păcătoşi. Noi cântăm nu doar ceea ce am pierdut, ci mai ales ce am câştigat. Acest câştig al prezenţei lui Hristos în vieţile noastre este ceea ce a inspirat generaţii şi generaţii ale Bisericii să înalţe cântare lui Dumnezeu. Doresc să transmit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care, din binecuvântate pricini, nu a putut fi alături de noi toţi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei este mereu alături de astfel de iniţiative, binecunoscută fiind dragostea Înaltpreasfinţiei Sale faţă de muzica psaltică bizantină. Aceste prezenţe din această seară sunt rodul implicării şi lucrării pe care Înaltpreasfinţia Sa o desfăşoară la seminariile teologice sau în relaţiile deosebite pe care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei le stabileşte cu toate aceste focare de cultură şi de binecuvântată experienţă a harului lui Dumnezeu arătată în cântare. Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze osteneala frăţiilor voastre şi să înmulţească darurile şi binecuvântările rânduite cu această ocazie“, a spus arhim. Hrisostom Rădăşanu.

Citește alte articole despre: Iași, catedrală, concert, cântări religioase

De la același autor

Ultimele din categorie