Eveniment omagial în Parohia Cut 1

16 Mai 2014 23:58 Arhiepiscopia Iaşilor

Joi, 15 mai 2014, în Parohia Cut 1 din Protopopiatul Piatra Neamţ, a fost organizat un eveniment amplu în cinstea Anului omagial euharistic şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Mai întâi s-au oficiat Utrenia şi Sfânta Liturghie în sobor, alături de părinţii din Cercul Pastoral „Sfânta Teodora de la Sihla“ slujind şi părintele Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au împărtăşit 50 de preşcolari ai grădiniţei din localitate.

După expunerea de către părintele paroh Augustin Politic a temei întâlnirii - „Martiriul Sfinţilor Brâncoveni văzut prin ochii copiilor“ - a urmat o prezentare Power-Point a parteneriatului educaţional dintre parohie şi Şcoala Gimnazială Nr. 3 Cut, un montaj literar-muzical, realizat de elevii clasei a IV-a şi coordonat de doamna învăţătoare Aurora Humulescu, şi o expoziţie cu lucrările artistice ale copiilor, executate în tematica amintită. Programul a fost încheiat de analize, dezbateri şi impresii ale participanţilor.

„Prezentarea unui astfel de moment presupune multă muncă, multă dragoste şi mult suflet. Evenimentul la care am luat parte a fost inedit, prin gradul de dificultate al rolurilor jucate de copii. Au fost multe date istorice, care au fost comunicate într-un mod foarte frumos, iar derularea vieţii Sfântului Constantin Brâncoveanu a mişcat sufletele şi minţile noastre, care au fost plimbate prin ctitoriile brâncoveneşti şi prin jertfa pentru Hristos a sfinţilor brâncoveni. Martiriul lor ne-a adus imaginea demnităţii, a verticalităţii, a bucuriei sfinţilor pe care copiii au reuşit să o transmită cu mult entuziasm, cu multă dăruire. Momentul de astăzi e doar o părticică din parteneriatul dumnevoastră, dintre Biserică şi Şcoală. Aţi împodobit biserica cu cea mai frumoasă podoabă, copiii, cu cele mai frumoase voci şi cele mai frumoase chipuri, cele ale copiilor, şi cu cele mai calde culori ale veşmintelor noastre - costumele populare purtate de elevii prezenţi astăzi“, a spus în cadrul evenimentului pr. protopop Valentin Tofan.

„Aducem mulţumiri mai marilor noştri care ne-au oferit binecuvântare pentru organizarea acestei întâlniri, corpului profesoral al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Cut, reprezentanţilor mass-mediei care au făcut cunoscută acţiunea noastră, fraţilor slujitori şi membrilor consiliului şi comitetului parohial care au fost şi ne sunt mereu aproape în astfel de momente“, a adăugat şi părintele paroh Augustin Politic.

Copiiii participanţi au primit la final dulciuri şi iconiţe din partea Parohiei Cut 1, urmând ca în perioada de timp rămasă până la vacanţă să fie organizate şi alte evenimente comune ale bisericilor din Cut şi şcolii din localitate. (Pr. Ştefan Zaharia)

Ultimele din categorie