Hramul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

28 August 2014 16:06 Arhiepiscopia Iaşilor

În calendarul Bisericii noastre este sărbătorită astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, credincioşii din Moldova sunt aşteptaţi la hramurile mai multor biserici de mănăstire şi de parohie pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Una dintre cele mai reprezentative aşezări monahale din Arhiepiscopia Iaşilor, Mănăstirea Secu, îşi serbează astăzi hramul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi din care vor mai face parte IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. Aseară a fost oficiată, pe scena special amenajată, slujba Privegherii, iar în această dimineaţă programul liturgic va începe cu Agheasma miăcă şi va continua cu Taina Sfântului Maslu. În continuare va avea loc procesiunea de scoatere a moaştelor Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, iar în jurul orei 9:30 va începe Sfânta Liturghie arhierească. Hramul Mănăstirii Secu va continua pe 30 august, când va fi sărbătorit Sfântul Ierarh Varlaam şi Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Iaşi îşi va cinsti astăzi ocrotitorul. Aseară a fost săvârşită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi, slujba Utreniei va fi urmată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul şi de Sfânta Liturghie. La final se va oficia o slujbă de mulţumire şi Parastasul pentru ctitori. După cum ne-a relatat pr. paroh Viorel Sava, care este şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ au fost finalizate lucrările de pictură realizate de pictorul Dan Gogu din Bucureşti. „Lucrările de pictură au fost realizate pentru prima dată, după 380 de ani de la zidirea bisericii. Acum, biserica a fost îmbrăcată cu această haină pe care o constituie pictura bisericească“, a spus pr. paroh Viorel Sava. În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi sărbătoare în Parohia Arbore din Protopopiatul Rădăuţi şi în Parohia Reuseni din Protopopiatul Suceava 2. În Episcopia Huşilor va fi astăzi hram la Biserica domnească „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Vaslui. Tot astăzi va fi hram la Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Huşi, judeţul Vaslui. În Episcopia Romanului îşi serbează astăzi hramul Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Parohia Valea Seacă 2, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău.

Citește alte articole despre: credincioși, hram, slujbe, Secu, Sfantul Iaon

Ultimele din categorie