„Icoanele sfinţilor - o mărturisire ortodoxă“

17 Martie 2013 22:48 Arhiepiscopia Iaşilor

Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 24 martie, ora 16:00, în Sala Gotică, având ca invitat special pe prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, doctor în istoria artei.

Timp de trei săptămâni, în intervalul 25 martie-14 aprilie, Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi va găzdui expoziţia „Icoanele sfinţilor - o mărturisire ortodoxă“. „În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, Duminica Ortodoxiei, ziua în care ne bucurăm de biruinţa adevărului şi în care suntem chemaţi să ieşim în întâmpinarea acestor înţelesuri profunde, în Sala Gotică a Mănăstirii «Sfinţii Trei Ierarhi» se va organiza o expoziţie de icoane pictate de monahi. Vor fi expuse icoane pictate în atelierele mănăstirilor Bucium şi «Sfinţii Trei Ierarhi», iar în completarea expoziţiei de icoane, măicuţele de la Mănăstirea Dragomirna, judeţul Suceava, vor prezenta o serie de manuscrise şi lucrări valoroase restaurate în atelierul mănăstirii“, a precizat arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 24 martie, ora 16:00, în Sala Gotică, având ca invitat special pe prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, doctor în istoria artei. Icoanele şi celelelate obiecte de cult expuse vor putea fi admirate în perioada 25 martie-14 aprilie, în fiecare zi de marţi până duminică, între orele 10:00-19:00.

Prima duminică din Postul Sfintelor Paşti aminteşte de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că această zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxiei împotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminică din Postul Mare să fie numită Duminica Ortodoxiei. (B.C.)

Ultimele din categorie