IPS Teofan a prezidat conferința preoților din Protopopiatul Săveni

19 Mai 2010 10:23 Arhiepiscopia Iaşilor

Casa socială a parohiei Drăgușeni a găzduit ieri conferința cu tema 'Preotul și enoriașii săi, apărători și mărturisitori ai dreptei credințe', susținută de pr. Iulian Moisii de la parohia Românești.

Credincioșii din parohia Drăgușeni și preoții din Protopopiatul Săveni s-au rugat alături de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, care a săvârșit, ieri, Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sf. M. Mc. Gheorghe. La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de folos duhovnicesc. Vremea ploioasă nu i-a împiedicat pe oameni să participe la această slujbă. După cum ne-a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, IPS Teofan a oficiat o slujbă de parastas pentru toți preoții care au slujit în biserica parohiei Drăgușeni. Apoi, în casa socială a parohiei a urmat conferința cu tema 'Preotul și enoriașii săi, apărători și mărturisitori ai dreptei credințe', susținută de pr. Iulian Moisii de la parohia Românești.

Biserica 'Sf. M. Mc. Gheorghe' din Drăgușeni a fost ridicată între anii 1861-1863 de boierii Gheorghe și Ecaterina Codrescu. După moartea soțului, Ecaterina Codrescu și-a vândut bijuteriile pentru a îmbrăca catapeteasma sfântului lăcaș în aur, apoi s-a călugărit la Mănăstirea Agafton. Lăcașul de închinăciune a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului, impunându-se prin acoperișul în stil ștefanian. 'Ne-am dorit foarte mult ca Înalt Preasfințitul Părinte Teofan să slujească în biserica noastră. De la zidirea sfântului lăcaș nu este menționat în documentele pe care le deținem faptul că vreodată ar fi slujit aici ierarhul locului. În urmă cu opt ani, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat o slujbă misionară, însă credincioșii și-au dorit foarte mult să-l aibă în mijlocul lor pe Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De aceea au contribuit peste puterile lor pentru înfrumusețarea sfântului lăcaș și pentru dotarea cu veșminte și obiecte liturgice. Am vrut să dăm și noi din dragostea noastră ca răsplată a dragostei pe care Înalt Preasfințitul Părinte Teofan o are față de credincioși', a declarat pr. paroh Ioan Manoliu. Ansamblul parohial de la Drăgușeni mai cuprinde o casă socială cu o capacitate de 100 de persoane. Clădirea a fost ridicată între anii 2000-2004, având stilul bucovinean mănăstiresc, cu cerdac. 'Acoperișul are stil ștefanian, iar la interior casa socială este îmbrăcată în lambriu. În curte am plantat mai mulți brazi care îmi aduc aminte de locurile natale și care dau un plus de frumusețe curții sfântului lăcaș', a mai adăugat pr. paroh Ioan Manoliu. (Constantin CIOFU)

Ultimele din categorie