Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău

Arhiepiscopia Iaşilor

Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Libertate în rugăciune după gratiile Penitenciarului Bacău
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

La Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău a avut loc luni, 23 decembrie 2013, o activitatea social-filantropică "Sărbători pentru fiecare". Reprezentanţii parohiei "Sfinţii Voievozi" - Săvineşti, ai Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" - filiala Săvineşti, şi ai Asociaţiei umanitare „Ursula Honeck“ din Piatra Neamţ, au oferit daruri de Crăciun, precum şi lenjerie. În capela penitenciarului a avut loc în cadrul evenimentului un concert de colinde.

Porţile Penitenciarului de Minori şi Tineri Bacău s-au deschis din nou pentru a primi vizita prietenilor din Săvineşti şi Piatra Neamţ, care au venit să-i revadă pe tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Întâlnirea a avut loc în cadrul activităţii social-filantropice "Sărbători pentru fiecare", iniţiată de pr. Petru Munteanu de la parohia "Sfinţii Voievozi" - Săvineşti, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, având sprijinul doamnei Augusta Jumanca, preşedintele Asociaţiei umanitară „Ursula Honeck“ din Piatra Neamţ. Din delegaţie au mai făcut parte Brînduşa Dediu, voluntar în cadrul Centrului de servicii sociale "Samariteanul milostiv" al parohiei Săvineşti, Petronela Baghiu, voluntar în cadrul Centrului de servicii sociale "Samariteanul milostiv" al parohiei Săvineşti, precum şi alţi apropiaţi ai parohiei "Sfinţii Voievozi" - Săvineşti. Încă de la intrare ne-am conformat regulilor instituţiei, observând în acelaşi timp gardurile înalte acoperite cu sârmă ghimpată. Pentru început ne-am întâlnit cu reprezentanţii din conducerea penitenciarului, care ne-au prezentat câteva date despre activitatea şi categoriile de persoane aflate în detenţie. De asemenea, angajaţii de la Serviciul educaţie al penitenciarului au susţinut un concert de colinde, impresionând întreaga asistenţă. Acest grup este format din următorii membri: Silviu Cârlescu, educator, care se ocupă de programul de pregătire pentru eliberare, domnul Panait, educator, domnul Plăcintă, educator, doamna Andreşcanu, şefa serviciului, domnul Aursulesei, educator la secţia femei, şi domnul Pascu, ofiţer la Serviciul educaţie. Comisarul-şef Sorin Dîrţu, directorul Penitenciarului de Minori şi Tineri Bacău, a prezentat câteva date despre instituţia pe care o reprezintă, precum şi misiunea pe care o au angajaţii de aici: "Încercăm prin felul nostru de a fi să-i facem pe cei de dincolo de gratii să fie un pic mai buni. Cred că reuşim să facem acest lucru. E greu, dar ne place. Dacă nu am fi dedicaţi din tot sufletul, nu am putea rezista. Pentru a lucra cu oamenii trebuie să ai mult mai multe calităţi".

"Dincolo de uniforma fiecărui angajat există un suflet sensibil"

Părintele Petru Munteanu a apreciat sensibilitatea pe care o au angajaţii din Penitenciarul Bacău faţă de cei aflaţi în detenţie, pornind de la preocuparea lor de a înfiinţa un cor: "Dincolo de uniforma fiecărui angajat există un suflet sensibil care vibrează şi care este dedicat misiunii de aici. Angajaţii acestei instituţii caută să transmită deţinuţilor o cale sănătoasă". În continuare ne-am îndreptat spre Paraclisul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Am aşteptat la fiecare poartă preţ de câteva minute să înaintăm spre locul în care atât minorii, cât şi femeile aflate în închisoare se întâlnesc pentru a se ruga lui Dumnezeu, pentru a se spovedi şi pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Pe măsură ce am înaintat spre sfântul lăcaş, am simţit cu toţii atmosfera plină de stricteţe, din moment în moment auzind câte un glas al celor aflaţi dincolo de gratii. Părintele Petru Munteanu a motivat în faţa tinerilor şi minorilor veniţi în paraclis prezenţa reprezentanţilor parohiei "Sfinţii Voievozi" - Săvineşti, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, ai Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" - filiala Săvineşti, şi ai Asociaţiei umanitară „Ursula Honeck“ din Piatra Neamţ, iar apoi a ţinut un cuvânt despre importanţa colindului şi a rugăciunii. "Atunci când colindăm, suntem conştienţi că îl primim pe Hristos în inimile noastre. Când colindăm cu Hristos nu mai există nicio grijă pământească. Prin rugăciune dispar distanţele între voi şi cei de acasă. Aveţi fiecare din voi persoane dragi care vă aşteaptă acasă şi care îşi fac griji. Rugăciunea este cea care îi uneşte pe oameni. Îmi pare rău că sunteţi aici şi că nu vă puteţi bucura de libertate. Iată, în aceste zile tinerii ca voi merg să colinde pe la case. Să vă rugaţi lui Dumnezeu pentru luminarea minţii voastre, astfel încât să vă bucuraţi de libertate şi să nu vă mai întoarceţi niciodată aici".

Îndemn la rugăciune

După un scurt moment de rugăciune, a avut loc un concert de colinde susţinut de un grup de tineri teologi din Iaşi, dirijat de Dragoş Chelariu, iar apoi deţinuţii au susţinut un moment artistic în cadrul căruia s-au cântat colinde şi s-au recitat poezii, care au emoţionat întreaga audienţă. Părintele Adrian Bârgu, preot misionar în cadrul penitenciarului a mulţumit părintelui Munteanu, reprezentanţilor celor două fundaţii şi tinerilor colindători de la Iaşi, îndemnându-i pe cei aflaţi în detenţie să mediteze la bucuria pe care u trăit-o vreme de aproape un ceas în lăcaşul de închinăciune cu două zile înainte de Naşterea Domnului. La final, toţi cei prezenţi au intonat colindul "O ce veste minunată", iar apoi li s-au oferit daruri. Înainte de a ieşi din biserică, i-am întrebat pe câţiva din tinerii care în acest an nu se vor bucura de sărbătorile Naşterii Domnului ce îşi doresc de la Moş Crăciun. "Mulţumesc pentru cadoul oferit. Înseamnă foarte mult pentru mine, însă cel mai mare dar este libertatea şi familia de care ne este dor atât de mult. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al angajaţilor din penitenciar mă voi strădui să fiu mai bun şi să mă schimb pentru a mă bucura de libertate", a spus Ştefan, unul din minorii aflaţi în detenţie.

"Această activitate arată dragostea creştină"

Părintele Adrian Bârgu şi-a exprimat mulţumirea pentru că părintele Petru Munteanu i-a vizitat pe tinerii şi minorii din Penitenciarul Bacău. "Ne-a plăcut întru totul toată activitatea. Aici mă refer la cuvântul adresat de părintele Petru Munteanu, la colindele cântate de stdenţii teologi din Iaşi. Faptul că părintele Petru Munteanu este aici la sărbătorile deosebite de peste an, este un câştig pentru cei aflaţi în detenţie, pentru că ei simt lipsa unei familii. Această activitate arată dragostea creştină, care nu lipseşte din inima părintelui Petru Munteanu şi din inimile celor care l-au însoţit. Am cuvinte de mulţumire şi de bucurie, întrucât în acest fel reuşim să mişcăm mai mult inimile celor de aici şi să le trezim conştiinţa. Cu siguranţă, acolo unde este păcat conştiinţa este adormită. Cuvântul părintelui Petru Munteanu referitor la rugăciune şi la lucrarea acesteia cu siguranţă le-a dat de gândit tinerilor. Din acest cuvânt a reieşit că atunci când eşti în necazuri, în suferinţe şi în greutăţi, puterea rugăciunii te face să ajungi la inimile celorlalţi, având harul lucrător al lui Dumnezeu. Vom fi bucuroşi de orice vizită pe care părintele Petru Munteanu o va face în acest penitenciar ori de câte ori va avea ocazia", a mărturisit părintele Adrian Bârgu. Activitatea social-filantropică s-a încheiat spre orele serii. După ce am ieşit "în libertate", am auzit din nou zgomotul porţii penitenciarului, care îi separă pe cei de dincolo de gratii de societate. Într-o bună zi, poarta închisorii poate se va deschide pentru cei care îşi pierd copilăria şi anii tinereţii în detenţie.