Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iași, aproape de finalizare

Arhiepiscopia Iaşilor

Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iași, aproape de finalizare

    • Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iași, aproape de finalizare
      Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iași, aproape de finalizare

      Lucrările la Biserica „Sf. Ap. Toma“ din Iași, aproape de finalizare

Biserica "Sf. Ap. Toma" din cartierul ieșean Alexandru cel Bun și-a cinstit în Duminica a doua după Paști ocrotitorul. Construcția Bisericii "Sf. Ap. Toma" a început în anul 2000, iar în 2009 lăcașul de închinăciune a fost acoperit în întregime cu tablă de cupru. Tot anul trecut a fost terminată fațada la turlă, rămânând de realizat fațada exterioară propriu-zisă. Au fost montate geamuri de termopan, iar în interior s-a pregătit biserica pentru pictură. Catapeteasma a fost finalizată și va fi montată în următoarea perioadă. A fost achiziționată marmura pentru pardoseală, iar pe termen scurt se va lucra la amenajările exterioare. "Primul lucru pe care vrem să-l facem este să punem pardoseala și să instalăm încălzirea termică pentru a putea oficia sfintele slujbe în biserica nouă. Anul trecut a fost montată icoana în mozaic de aur a hramului bisericii. Pe viitor rămâne să demarăm lucrările de pictură. Sunt foarte multe lucruri de făcut în ceea ce privește amenajările exterioare, pentru că, pentru a ne putea muta, avem nevoie de trotuare. În paralel s-a lucrat și la gardul bisericii și nădăjduim ca anul acesta să-l finalizăm", a explicat pr. paroh Toma Gradinaciuc.

Curtea Bisericii "Sf. Ap. Toma" va cuprinde și un complex bisericesc cu o cantină pentru săraci, un centru cultural pentru tineret și o bibliotecă parohială. În prezent este în faza de proiect casa praznicală. "Lucrările la casa praznicală vor începe în toamnă, dacă vom reuși să ne achităm datoriile financiare pe care le-a acumulat parohia. În cursul anului trecut am lucrat în avans, iar la ora actuală încă mai suntem datori către constructori. În măsura în care ni le vom achita, vom începe și celelalte lucrări", a completat părintele paroh. Pe toată perioada de construcție a Bisericii "Sfântul Toma", banii au provenit de la Primăria municipiului Iași, Guvernul României și în cea mai mare parte de la credincioșii parohiei. "Oamenii au suflet mare, deși nu au posibilități financiare. Din puținul lor au contribuit cu dragoste pentru bisericuța lor. Pentru acest lucru trebuie să le mulțumesc de fiecare dată. Fără ei nu s-ar fi putut face nimic. Anul acesta, Primăria municipiului Iași a aprobat pentru biserica noastră 10.000 de lei", a mărturisit pr. Toma Gradinaciuc.

Pentru credincioșii parohiei "Sf. Ap. Toma" momentul când s-a hotărât ridicarea unei biserici în cartierul Alexandru cel Bun a fost unul de imensă bucurie și binecuvântare. "Misiunea de căpătâi a noastră fost și rămâne construirea acestei biserici. PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a găsit de cuviință că este bine ca preotul să poarte numele ocrotitorului bisericii, gândind că prin aceasta să existe o mai strânsă legătură între preot și credincioși. Am simțit puterea de rugăciune către Mântuitorul Hristos a Sfântului Apostol Toma, în tot ceea ce am realizat în acești zece ani. Am simțit ajutorul Sfântului Apostol Toma în tot ceea ce facem în această parohie", a mai spus pr. paroh Toma Gradinaciuc.