Noi porţi către ceruri în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

18 Septembrie 2011 23:48 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica parohiei Strunga din Protopopiatul Paşcani a fost resfinţită sâmbătă de IPS Teofan, iar lăcaşul de închinăciune din localitatea Gheorghiţeni a fost binecuvântat ieri de IPS Teodosie şi IPS Pimen. Tot ieri, PS Calinic Botoşăneanul a resfinţit biserica parohiei Tungujei, iar PS Ioachim Băcăuanul a resfinţit lăcaşul de cult al parohiei Ţârdeni din Protopopiatul Buhuşi. Credincioşii prezenţi la aceste evenimente religioase au avut posibilitatea de a se închina sfintei mese din sfântul altar.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit sâmbătă, 17 septembrie, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din parohia Strunga, Protopopiatul Paşcani. Retârnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţia pericopei evanghelice şi a Apostolului care au fost citite în sâmbăta după Înălţarea Sfintei Cruci. Părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, a citit la final hrisovul de sfinţire, iar părintele paroh Cristinel Ştefan Tănasă a mulţumit apoi tuturor celor care au sprijinit lucrările la biserică, la casa socială şi la cea parohială. Biserica parohiei Strunga a fost zidită între anii 1984-1987 prin strămutarea Schitului Vlădiceni de lângă Iaşi, care era părăsit. În anul 2004 au fost demarate lucrările de înfrumuseţare prin realizarea picturii, refacerea acoperişului ş.a. În anul 2011 s-a construit o casă socială lângă biserica parohială. În acelaşi timp, s-a reparat casa parohială, cumpărată în anul 2002 de pr. Ovidiu Babii, fost paroh. Toate aceste lucrări au fost posibile prin strădania părintelui paroh Cristinel Ştefan Tănasă, a preotesei Iuliana-Simona Tănasă şi a enoriaşilor, care s-au ostenit colectând fonduri.

Biserica seculară din Gheorghiţeni, reîntinerită în acest an

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au resfinţit ieri Biserica „Înălţarea Domnului“ din parohia Gheorghiţeni - Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Cu acest prilej, au fost aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanţa racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. După cum ne-a relatat pr. paroh Valentin Ştefănel, biserica parohiei Gheorghiţeni a fost adusă din localitatea Sadova, judeţul Suceava, acum 100 de ani.

De la începutul acestui an a fost montată pe acoperiş tablă din Ucraina, a fost schimbată învelitoarea exterioară cu lambriu din stejar, au fost montate geamuri termopan şi uşi din lemn de stejar sculptat. Temelia a fost pavată cu piatră de râu adusă de la Borca, fiind amenajat gard nou în faţa lăcaşului de închinăciune. În sfântul altar a fost realizată sfânta masă, fiind placată cu placă de marmură. De asemenea, a fost reabilitată clopotniţa, care a fost adusă odată cu biserica, şi s-a pictat pridvorul.

Lucrări de reabilitare la bisericile parohiilor Tungujei şi Ţârdeni

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit ieri Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Tungujei - Ţibăneşti, Protopopiatul Iaşi 1. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Iaşi racla ce adăposteşte părticele din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Sfântul lăcaş de la Tungujei este datat în anul 1847, în timpul boierului George Carp. Din anul 2004 au fost demarate lucrările de consolidare şi ronovare: pereţii au fost decapaţi la interior şi exterior, apoi au fost tencuiţi. „Cu ajutorul enoriaşilor şi al celor care au răspuns apelului nostru, biserica a fost pictată. Anul trecut lucrările de pictură, de înfrumuseţare şi de consolidare au fost finalizate. Au fost achiziţionate obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe“, a spus pr. paroh Constantin Rusu.

Tot ieri, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a resfinţit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din parohia Ţârdeni, Protopopiatul Buhuşi. După cum a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Eparhiei Romanului şi Bacăului, slujba de resfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „Sub coordonarea părintelui paroh Gheorghe Căsăneanu, în ultimii trei ani, a fost spălată pictura de la interior şi au fost executate lucrări de reparaţie la sfânta masă. În exterior lăcaşul de închinare a fost pictat. De asemenea, părintele paroh Gheorghe Căsăneanu, ajutat de credincioşi, a realizat şi pavarea cu piatră a aleilor din curtea bisericii, iar calea de acces către sfântul lăcaş a fost betonată“, a declarat preotul Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi.

De la același autor

Ultimele din categorie