Părintele Teofil, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, întâmpinat în lumea veşniciei

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Teofil, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, întâmpinat în lumea veşniciei

    • Părintele Teofil, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, întâmpinat în lumea veşniciei
      IPS Teofan alături de arhim. Teofil Lefter, la Mănăstirea Pângăraţi - 18 decembrie 2010

      IPS Teofan alături de arhim. Teofil Lefter, la Mănăstirea Pângăraţi - 18 decembrie 2010

    • Părintele Teofil, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, întâmpinat în lumea veşniciei
      Biserica Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ

      Biserica Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ

În a doua zi a lunii februarie, arhimandritul Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, a plecat în lumea veşniciei. Mutarea la Domnul a părintelui Teofil, unul dintre cei mai căutaţi duhovnici din ţinutul Neamţului, a avut loc la 25 de ani de când a îmbrăcat haina monahală. Slujba înmormântării va fi oficiată mâine, 5 februarie, de Înalt Preasfinţitul Teofan.

Obştea Mănăstirii Pângăraţi, slujitori ai sfintelor altare din toată Moldova, dar şi sute de pelerini sau fii duhovniceşti înalţă în aceste zile rugăciuni pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Teofil Lefter, stareţul Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ. Preacuvioşia sa şi-a început călătoria spre veşnicie pe 2 februarie, în ziua prăznuirii Întâmpinării Domnului. După cum ne-a relatat arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, slujba înmormântării va avea loc mâine, 5 februarie, şi va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba înmormântării va fi precedată de Sfânta Liturghie.

Părintele stareţ Teofil a trecut la cele veşnice în ziua în care a împlinit 25 de ani de călugărie. „Ziua Întâmpinării Domnului ne duce la un gând al lui Hristos. Precum Domnul l-a întâmpinat pe părintele Teofil atunci când şi-a depus în mâna lui Dumnezeu făgăduinţele, toată grija şi toată ascultarea sa, avem nădejdea că, văzându-i osteneala şi lupta sa, Domnul îl va fi întâmpinat şi acum, pe 2 februarie 2012. A avut o boală grea, descoperită în anul 2010 după sfinţirea bisericii. A avut privilegiul să înţeleagă cu fiecare pas al agravării bolii că pregătirea este nu doar de a face faţă unei boli, ci şi de a-şi spune toate cuvintele în faţa lui Dumnezeu. Am certitudinea că părintele Teofil a plecat împăcat cu Dumnezeu şi cu oamenii“, a mărturisit arhim. Nichifor Horia.

Părintele Teofil, „căutat pentru blândeţea lui“

Arhim. Teofil Lefter s-a născut pe 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat în monahism la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. A fost călugărit pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 1987, a fost hirotonit ieromonah de către Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În anul 1990 a intrat în obştea Mănăstirii Pângăraţi.

În anul 1996, arhim. Teofil Lefter a fost numit stareţ al Mănăstirii Pângăraţi. „Încă din momentul intrării în mănăstire şi-a asumat crucea ascultării şi a lucrării în via lui Dumnezeu, dovedindu-se un lucrător rodnic şi credincios Domnului. A chivernisit în mănăstire o restaurare atât administrativ-edilitară, cât şi implementarea unei adevărate viziuni monahale în sufletele părinţilor din obşte“, a amintit arhim. Nichifor Horia.

După 1996, arhim. Teofil Lefter s-a îngrijit de restaurarea picturii Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, care a fost resfinţită în anul 2002. Tot atunci s-a pus temelia bisericii noi a aşezării monahale închinată Sfinţilor Simeon şi Amfilohie şi Sfinţilor Români. Târnosirea sfântului lăcaş a avut loc pe 12 septembrie 2010 şi a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi. „În această biserică, părintele Teofil a investit muncă, suflet şi rugăciune. Fiind în lucru, noua biserică l-a implicat foarte mult. În paralel au fost restaurate chiliile, corpurile monahale şi turnul clopotniţă. Părintele Teofil a lucrat la echilibrul duhovnicesc al părinţilor din obşte, dar şi al multor fii duhovniceşti pe care îi avea. A fost căutat pentru blândeţea lui şi pentru că era iscusit în aplicarea cu discernământ şi cu echilibru a canoanelor şi a orânduielilor duhovniceşti corespunzătoare fiecărui suflet“, a adăugat arhim. Nichifor Horia.