“Pentru ca oamenii să creadă că Hristos este Dumnezeu trebuie să propovăduim adevărul în biserică”

27 Iunie 2010 18:32 Arhiepiscopia Iaşilor

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", "Sfântul Ierarh Dosoftei" și "Sfânta Lucia" din cartierul ieșean I. C. Brătianu, Bucium. În cadrul acestei slujbe, ierodiaconul Nifon Bârdan de la Mănăstirea Nechit din județul Neamț a fost hirotonit ieromonah.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit duminică 27  iunie Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", "Sfântul Ierarh Dosoftei" și "Sfânta Lucia" din cartierul ieșean I. C. Brătianu, Bucium. În cadrul acestei slujbe, ierodiaconul Nifon Bârdan de la Mănăstirea Nechit din județul Neamț a fost hirotonit ieromonah.
Credincioșii și ctitorii bisericii din cartierul ieșean I. C. Brătianu au participat ieri la Sfânta Liturghie săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan la demisolul acestui sfânt lăcaș. La finalul slujbei, pr. Vilie Doroșincă, protoiereu al Protopopiatului Iași 2, a amintit că în perioada următoare demisolul bisericii va fi sfințit, explicând, totodată, și semnificațiile hramurilor acestui așezământ. A urmat cuvântul de învățătură al Părintelui Mitropolit, care a făcut referire la cele două texte din Sfânta Scriptură citite în Duminica a V-a după Rusalii. În prima parte a predicii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a făcut referire la Ep. către Romani a Sfântului Ap. Pavel (cap. 10, 9). “Dacă noi credem în inima noastră că Hristos a înviat din morți și mărturisim că Hristos este Dumnezeu cuprindem tot conținutul cărților sfinte. Pentru ca oamenii să creadă că Iisus Hristos este Dumnezeu, că a înviat din morți, trebuie să propovăduim adevărul în sfânta biserică“, a spus IPS Teofan care a arătat, în continuare că “în istoria celor 2.000 de ani de creștinătate nu a fost o luptă mai mare din partea puterii întunericului decât să-i convingă pe oameni că Hristos nu a fost om născut din Fecioara Maria, că nu a fost Dumnezeu adevărat și om adevărat. Creștinii s-au străduit să-L mărturisească pe Hristos ca Om adevărat și Dumnezeu adevărat. În biserici se săvârșește Sfânta Liturghie pentru ca adevărul fundamental al lui Hristos Dumnezeu-Omul să fie propovăduit în fiecare ceas“, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părintele paroh Aurel Mărgineanu a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că a slujit în biserica parohială din cartierul I. C. Brătianu, remarcând faptul că de-a lungul timpului a simțit mereu nevoia unui ajutor, pe care l-a primit atât din partea Bisericii cât și din partea autorităților. În același timp pr. Aurel Mărgineanu și-a îndreptat gândul de recunoștință față de "poporul român, din partea căruia a venit mare parte din fondurile cu care s-a ridicat sfântul lăcaș", dar și față de ctitori. (Constantin CIOFU)

Citește alte articole despre: biserică, întuneric, creștinătate

Ultimele din categorie