Resfințirea Bisericii Vulpe din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Resfințirea Bisericii Vulpe din Iași

    • Resfințirea Bisericii Vulpe din Iași
      Resfințirea Bisericii Vulpe din Iași

      Resfințirea Bisericii Vulpe din Iași

Biserica cu hramurile “Adormirea Maicii Domnului“ și “Sf. Antonie cel Mare“ de pe strada Sărărie din Iași va fi resfințită duminică, 3 octombrie 2010, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej vor fi aduse din Italia o părticică din moaștele Sfintei Ecaterina.

Biserica cu hramurile “Adormirea Maicii Domnului“ și “Sf. Antonie cel Mare“ de pe strada Sărărie din Iași va fi resfințită duminică, 3 octombrie 2010, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej vor fi aduse din Italia o părticică din moaștele Sfintei Ecaterina.

Biserica Vulpe din Iași a fost ridicată în anul 1760 pe locul unei biserici de lemn construită în anul 1630. Biserica veche de lemn a fost terminată la 1632 de către breasla blănarilor iar un hrisov din timpul lui Petru Movilă amintește că în locul unde este biserica astăzi, un vânător a urmărit foarte mult o vulpe și ar fi promis că pe locul unde o va prinde, va zidi o biserică. Se presupune că lăcașul de închinăciune ar fi fost început de către acest vânător, ajutat de către breasla blănarilor. Biserica veche de lemn a ars la 1832, când a fost un incendiu puternic în Iași, și a fost refăcută de către Teodor Burada, iar după o perioadă de zece ani ar fi ars din nou și ar fi fost restaurată de către un vornic pe nume Antonie Cobălcescu, iar după ce a fost restaurată și sfințită, a fost pus cel de-al doilea hram, de la numele ctitorului. “Despre ctitorul Antonie Cobălcescu se știe că, dorind să pună acoperișul bisericii pe care a ridicat-o, și-a vândut propria avere. Sfântul lăcaș a fost dotat apoi cu cele necesare desfășurării sfintelor slujbe, cu mobilier, iar la 1849 a fost sfințită. Ambele hramuri ale bisericii sunt ținute cu mare evlavie de credincioși. Am considerat că cei doi ocrotitori și patroni au purtat mereu grijă de acest așezământ, monument istoric al Iașilor“, a amintit pr. paroh Mihail Grigoraș.

Program liturgic și activități catehetice
Parohia “Adormirea Maicii Domnului“ – Vulpe are două biserici: Biserica Vulpe și Biserica “Sf. Atanasie și Chiril“. De-a lungul istoriei, ținându-se cont de vicisitudinile vremii, și de perioadele prin care a trecut biserica, oficiul de parohie a fost în apropierea ambelor lăcașe de cult. În prezent parohia Vulpe are 260 de familii.
“O parohie nu poate avea jurisdicție duhovnicească ci doar una administrativă. Orice biserică își caută ctitorii ei și îi cheamă sub cupola ei, îi mântuiește, îi ajută și îi ocrotește. Deși aria administrativă este mică, activitățile desfășurate în biserică sunt pe măsura sufletului credincioșilor care vin aici. Am mers pe principiul că tinerii de astăzi sunt ctitorii Bisericii de mâine și viitorul Bisericii noastre. Avem un program liturgic pe care îl respectăm cu sfințenie pentru că am considerat că rugăciunea este cea mai importantă. Un cuvânt pe care îl spune preotul, dacă nu este urmat de rugăciune, rămâne ca o sămânță care nu este udată și nu aduce roadă. Am îmbinat cateheza și cuvântul de învățătură cu rugăciunea“, a continuat pr. paroh Mihail Grigoraș. În fiecare miercuri de la ora 17:00 se oficiază Paraclisul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Sf. M. Ecaterina. Vineri dimineață are loc slujba Aghezmei, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, iar seara se oficiază Paraclisul Maicii Domnului, care este urmat de cateheză. “Catehezele au subiecte interesante. Programul liturgic din timpul săptămânii cuprinde și program de spovedanie. În perioada posturilor am constatat că timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a spovedi credincioșii este întotdeuna limitat“, a explicat părintele paroh.

Lucrări de renovare și consolidare

Părintele Mihail Grigoraș a fost numit paroh la Biserica Vulpe în anul 2003, după ce, timp de șapte ani, a păstorit credincioșii din parohia Balș.În anul 2004, când a preluat parohia Vulpe, părintele paroh Mihail Grigoraș a găsit biserica într-un stadiu avansat de degradare pentru că din 1849 nu s-au mai realizat lucrări de consolidare, de renovare, ci doar de întreținere. De asemenea, cutremurul din anul 1977 a afectat structura de rezistență a sfântului lăcaș. “Din anul 2005 am început lucrările de renovare și consolidare a lăcașului de cult. Din luna aprilie a anului 2005 până în luna octombrie am slujit într-un cort de armată în spatele bisericii. Pentru mine a fost o experiență inedită. După ce s-au finalizat lucrările de consolidare interioară, s-a pus instalația electrică, s-a făcut tencuirea, iar apoi biserica a fost pregătită pentru pictura în tehnica frescă. S-au așezat pardoseli de marmură iar în anul 2007 au demarat lucrările de pictură. A fost montată instalație de climatizare și de încălzire, s-a montat și noua catapeteasmă, după care s-a trecut la lucrările din exterior“, a spus pr. paroh Mihail Grigoraș.

Toți credincioșii vor putea vedea sfințirea altarului

În urmă cu patru ani, când parohia Vulpe a început organizarea pelerinajelor în Țara Sfântă, o dorință a părintelui paroh Mihail Grigoraș și a câtorva credincioși a fost aceea de a avea în Biserica “Adormirea Maicii Domnului“ o părticică din moaștele Sfintei Ecaterina. “Puterea lui Dumnezeu a făcut să aflăm că la Genova, în Italia, se află o biserică închinată Sfintei Ecaterina, ce adăpostește și moaște ale acestei sfinte. Biserica este sub jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei iar preot slujitor de acolo este pr. Sorin Filip. PS Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei, l-a delegat pe pr. Sorin Filip să aducă în ziua de vineri 1 octombrie această părticică cu moaștele Sfintei Ecaterina. Moaștele vor rămâne până duminică dimineață la paraclisul Reședinței mitropolitane din Iași, urmând ca în aceeași zi să fie duse la Biserica Vulpe, unde vor și rămâne. Sâmbătă seara, începând cu ora 17:00 va avea loc slujba Privegherii. Duminică dimineață la ora 7:00 se va oficia slujba sfințirii apei. La 8:15 va fi întâmpinat Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, care va oficia slujba de sfințire. După slujba de sfințire a bisericii va avea loc Sfânta Liturghie. Pentru că la slujba de sfințire a altarului credincioșii nu au acces, o vom difuza pe trei monitoare care vor fi amplasate în fața bisericii“, ne-a declarat pr. paroh Mihail Grigoraș, care a mai adăugat că toți credincioșii prezenți vor primi din partea parohiei daruri și pachete cu alimente.