„Să se mântuiască! Să vadă Sfânta Treime în împărăţia lui Dumnezeu“

În parohia Buhalniţa din Protopopiatul Ceahlău a avut loc, de sărbătoarea Sfintei Treimi, botezul şi trecerea la Ortodoxie a unei tinere din Piatra Neamţ care a venit de la cultul evanghelist. La acest moment emoţionant au participat numeroşi prieteni şi colegi ai Elenei, dar şi simpli credincioşi din parohie.

Biserica cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ din localitatea Buhalniţa, judeţul Neamţ, a fost gazda unui eveniment deosebit în prima zi a acestei săptămâni. Prin rânduiala lui Dumnezeu, Elena din Piatra Neamţ a primit Taina Sfântului Botez chiar în ziua în care Biserica noastră a sărbătorit Sfânta Treime. Slujba Botezului, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi din protopopiatele Piatra Neamţ şi Ceahlău, a început pe scările din faţa sfântului lăcaş. Tânăra care urma să primească botezul ortodox, îmbrăcată într-o cămaşă albă, a ascultat cu atenţie rugăciunile rostite de preoţii slujitori. Tot în faţa bisericii, Elena a rostit pe de rost Simbolul de credinţă. Aproape au stat cele două naşe care, profund emoţionate, cu greu îşi puteau stăpâni lacrimile. Rânduiala a continuat în lăcaşul de închinăciune. Bătrâna biserică de la Buhalniţa a răsunat de glasurile preoţilor care au cântat „Câţi în Hristos v-aţi botezat“, „Dă-mi mie haină luminoasă“, dar şi de rugăciunile rostite pentru cea care a primit Taina Sfântului Botez. La momentul cuvenit, Elena a fost cufundată în apa Botezului de trei ori într-o cristelniţă de mari dimensiuni. În continuare, tânăra creştin-ortodoxă a primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, după ce a postit şi s-a rugat timp câteva zile înainte.

Binecuvântare din partea Înalt Preasfinţitului Teofan

La finalul slujbei, pr. paroh Cristian Dăscălescu a remarcat că prin Taina oficiată, tânăra Elena s-a născut pentru a doua oară, devenind „roaba lui Dumnezeu“. „Astăzi (n.r. luni), Elena a căpătat o identitate înaintea lui Dumnezeu şi a credincioşilor ortodocşi. Sfânta Treime a rânduit această zi şi nu noi, oamenii. Întrucât Botezul se săvârşeşte în numele Sfintei Treimi, credem că nu exista o zi mai minunată pentru săvârşirea acestei slujbe. Pentru oficierea acestei slujbe am primit binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a spus din toată inima, imediat după Sfânta Liturghie oficiată în parohia Boboteni - Hangu: «Să se mântuiască! Să vadă Sfânta Treime în împărăţia lui Dumnezeu». Aşa ne rugăm şi noi şi spunem: «Amin!», după cuvintele Mitropolitului nostru. Să vezi faţa Sfintei Treimi, iar împreună cu tine şi noi“, a spus pr. paroh Cristian Dăscălescu.

Bucuria de a afla tainele Ortodoxiei

Elena a avut prima discuţie legată de Taina Sfântului Botez şi de trecerea la Ortodoxie cu una dintre naşe, care a ţinut lumânarea aprinsă în timpul slujbei. Maria din Piatra Neamţ i-a spus că, dacă va dori să vină la dreapta credinţă, o va sprijini şi ajuta în acest sens. „Am discutat cu Elena atât cât am ştiut legat de credinţa ortodoxă, însă ulterior am găsit de cuviinţă să mă adresez părintelui Cristian Dăscălescu de la parohia Buhalniţa. Părintele i-a oferit mai multe cărţi pe care Elena a trebuit să le citească. A acceptat cu plăcere şi chiar m-a surprins pentru că îmi spunea mereu ce a citit, exprimându-şi astfel bucuria pentru că a intrat în tainele Ortodoxiei. Anul acesta, în Duminica Mironosiţelor am fost din nou la Buhalniţa pentru ca Elena să afle mai multe lucruri despre credinţa noastră, despre Sfintele Taine şi despre rânduiala Botezului pe care urma să-l primească. În toată perioada aceasta de aşteptare, Elena m-a întrebat mereu: «Dar când o să fie Botezul?». A aşteptat cu mare nerăbdare primirea Botezului, ceea ce m-a impresionat. Un alt lucru care m-a emoţionat a fost acela că, săptămâna trecută, înainte de a primi Botezul, Elena şi-a cerut iertare de la mai multe persoane apropiate“, a mărturisit Maria, naşa de botez. Părinţii Elenei, care aparţin cultului evanghelist, nu au fost împotriva deciziei pe care fiica lor a luat-o de a trece la Ortodoxie. „Am întrebat-o dacă a discutat cu părinţii şi mi-a spus că aceştia nu s-au opus. Mai mult de atât, în aceste zile am dorit să ştiu cum a primit familia ei trecerea la Ortodoxie. Astfel, am aflat că, în perioada următoare, un verişor de-al ei va primi Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă. De asemenea, Elena mi-a mărturisit că a simţit nevoia să meargă la biserică, să se roage alături de colegii ei, să participe la slujba Învierii şi să aibă sentimentul apartenenţei la Biserica lui Hristos“, a adăugat Maria, naşa de botez.

Citește alte articole despre: botez, parohia Buhalnița, protopopiatul Ceahlău

De la același autor

Ultimele din categorie