”Școala Iubirii Creștine, versus Școala Violenței”, la Săvineşti

1 Februarie 2014 09:21 Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia ”Sfinții Voievozi” - Săvinești, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamț, în parteneriat cu Fundația "Solidaritate și Speranță" – filiala Săvinești, continuă şi anul acesta proiectul cultural-educativ ”Școala Iubirii Creștine versus Școala Violenței” cu școala, primăria și dispensarul din Săvinești.

Proiectul își propune să inițieze un dialog constructiv cu factorii de răspundere din comunitatea săvineșteană. Prima întâlnire a acestui an a avut loc la Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, în data de 30 ianuarie 2014 și a avut ca tematică "Conflictul". S-a identificat și s-a definit conflictul, nevoile care determină conflictele dar și structura conflictului (contradicția, atitudinea, comportamentul) și modalități de mediere a conflictului, fiecare dintre cei prezenți aducându-și aportul din perspectiva profesională. Gazda acestei întâlniri a fost părintele paroh Petru Munteanu iar printre invitați au fost câteva cadre didactice de la Școala Gimnazială ”I. Gervescu” Săvinești, însoțite de directorul instituției, Ana Vasiliu și de directorul adjunct al școlii, Valeriu Socol. Cadrele didactice au supus discuției conflictele dintre părinți și copii, conflictul între generații. Orice părinte este conştient de faptul că oricât de mult şi-ar iubi copiii şi oricât de mult timp le-ar dedica, va avea parte şi de conflicte, drumul de la primul scâncet şi până la maturitate fiind presărat cu o mulţime de greutăţi. Cauzele care determină conflictul între generații ar putea fi din motivul că adesea, copiii îi acuză pe părinţi că au uitat cum era atunci când erau ei tineri, că au uitat cât sufereau din cauza neînţelegerilor cu părinţii. De cealaltă parte, părinţii îi învinovăţesc pe copii că nu vor să asculte părerile lor, de oameni trecuţi prin viaţă, conştienţi de faptul că “nu tot ce zboară se mănâncă”.

"Sfinţii Părinți ne îndeamnă să practicăm rugăciunea ca vindecare"

În rezolvarea conflictelor, părinţii ar trebui să dea dovadă de mult tact şi de o mai mare flexibilitate. Însă adulţii, de cele mai multe sunt surmenaţi, stresaţi, îngrijoraţi de nesiguranţa zilei de mâine şi nu mai au răbdarea necesară pentru a comunica cu tinerii şi a rezolva cu calm orice problemă. Acest fapt are un rezultat nefavorabil: fie situaţia se menţine conflictuală, cu certuri şi restricţii impuse de adulţi, fie părinţii îşi lasă copiii de capul lor, să decidă cum cred ei de cuviinţă. Din partea Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au participat subcomisarul Daria Oatu și agentul principal Iulia Maftei. Ziua de 30 ianuarie este declarată Ziua Internațională împotriva violenței juvenile, ocazie cu care reprezentanţii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Neamţ au prezentat informații relevante despre violența juvenilă, ce poate fi urmare a unui conflict. ”Conflictul este, de fapt o formă a violenței verbale”, a menționat subcomisar Daria Oatu, iar factorul favorizant în comiterea unor fapte de violență este anturajul. Pentru a evita implicarea tineretului în săvârşirea unor fapte care contravin legii, este bine să ştiţi următoarele: în cazul unor conflicte atrageţi atenţia colegilor asupra faptului că este indicat să se retragă pentru a nu degenera; nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant; fiţi prudenţi privind propunerile din partea colegilor mai mari pentru a nu vă influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victimele acestora; amplificarea unor agresiuni verbale vor duce întotdeauna la violenţe şi vor avea urmări regretabile; în orice situaţie nu daţi frâu manifestărilor vulgare şi sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă, etc. Procedând astfel nu se va isca un conflict în urma căruia nimeni nu va ieşi „şifonat”; comunicaţi conducerii unităţilor de învăţământ sau profesorilor problemele cu care vă confruntaţi sau pe care le observaţi că le au colegii, pentru a veni în întâmpinarea acestora şi a găsi o rezolvare legală. De asemenea, prezent la această întâlnirea a fost și psihologul Ovidiu Jumanca, care a menționat că educația se face din două tabere: copii și școala. Părintele Petru Munteanu a completat dezbaterile pe tema conflictului, concluzionând: ”Biserica consideră că un conflict apare când se diluează sau chiar dispare iubirea ca o relație, o împărtășire, o emoție, care aduce respect, mângâiere şi iertare. În această stare de conflict Biserica vine cu o soluție. Sfinţii Părinți ne îndeamnă să practicăm rugăciunea ca vindecare, ca terapie, rugăciunea ca dialog, dar nu unul direct, ci unul în comuniune cu Dumnezeu. Practica rugăciunii este începutul însănătoșirii noastre". (Brîndușa Dediu)

Ultimele din categorie