Sfințirea noii biserici a Mănăstirii Pângărați

21 Februarie 2011 16:32 Arhiepiscopia Iaşilor

O mare de credincioși a participat ieri la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Pângărați. Trei ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș. Protos. Teofil Lefter, starețul mănăstirii, a primit Crucea Patriarhală și rangul de arhimandrit.

O mare de credincioși a participat ieri la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Pângărați. Trei ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș. Protos. Teofil Lefter, starețul mănăstirii, a primit Crucea Patriarhală și rangul de arhimandrit.

Peste 5.000 de pelerini au venit ieri la sărbătoarea Mănăstirii Pângărați pentru a se ruga în timpul programului liturgic dedicat sfințirii noii biserici a acestei obști monahale. De dimineață, credincioșii din mai multe zone ale țării și-au îndreptat pașii către așezarea monahală ocrotită de Sf. Dimitrie, Sf. Simeon și Amfilohie de la Pângărați și de Toți Sfinții Români. Sâmbătă seara, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a asistat la slujba Privegherii, la finalul căreia a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc. Programul liturgic a continuat ieri-dimineață cu slujba Aghezmei și a Acatistului. În jurul orei 8:15 ierarhii au fost întâmpinați de impresionantul sobor de preoți. IPS Teofan, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, și PS Varlaam, Episcop-Vicar Patriarhal, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au îndreptat către Biserica „Toți Sfinții Români“ și „Sf. Simeon și Amfilohie de la Pângărați“. Rând pe rând, cei trei arhierei amintiți au uns lăcașul de închinăciune la exterior cu Sfântul și Marele Mir. Apoi
s-a intrat în biserică unde a fost târnosită sfânta masă. La final, oamenii au fost stropiți cu Agheazmă și au fost binecuvântați.

Pregătire pentru Înălțarea Sfintei Cruci
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Teofan, PS Corneliu și PS Varlaam Ploieșteanul, înconjurați de un sobor de 50 de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Din soborul de preoți au făcut parte stareți și preoți parohi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Printre invitați s-au numărat și autoritățile locale și județene. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Byzantion“ din Iași, dirijat de Adrian Sîrbu. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. „Totul este așezat sub semnul binecuvântat și de viață făcător al Sfintei Cruci. Biserica, în Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, ne amintește de Fiul Omului care va fi înălțat. Sf. Ap. Pavel ne amintește despre semnele răstignirii lui Hristos pe care le avea pe trupul său, în cugetul său, în sufletul său, ca un om care s-a altoit pe răstignirea lui Hristos și pe semnele pătimirii lui Hristos. Semnele Învierii Mântuitorului se prelungesc în viața Sfântului Ap. Pavel, precum și în viața oricărui creștin care se așază sub umbra Sfintei Cruci. Apostolul și Evanghelia citite astăzi (n.r. ieri) ne ajută să ne pregătim pentru Înălțarea Sfintei Cruci. Bătrânul Iosif din Sfântul Munte Athos spunea că cel care urcă pe Golgota, având crucea în spate, acela are și căderi. Fiecare om, prin Taina Sfântului Botez, primește crucea sa cu care trebuie să urce pe dealul Golgotei pentru a se bucura de lumina Taborului și de splendoarea Învierii. În drumul nostru de multe ori cădem pentru că vin ispitele de la trup, de la lume și de la puterile întunericului“, a explicat Părintele Mitropolit Teofan.

Noua biserică arată „dragostea și evlavia monahilor“
La final, PS Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel adresat cu ocazia sfințirii Mănăstirii Pângărați. În acest mesaj, Patriarhul României a amintit istoricul construirii noii biserici a Mănăstirii Pângărați, apreciind eforturile pe care arhim. Teofil Lefter, alături de obștea de aici și de credincioși, le-a depus la ridicarea sfântului lăcaș. Preafericirea Sa a subliniat în mesaj faptul că sfințirea unei noi biserici într-o mănăstire reprezintă o dovadă a credinței vii și jertfelnice mărturisite de o comunitate harnică. „Noua biserică a Mănăstirii Pângărați ne arată dragostea și evlavia monahilor acestei mănăstiri, a ctitorilor și binefăcătorilor ei față de toți Sfinții Români, între care, ca luminătorii, strălucesc Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți sfinți nemțeni, la propunerea noastră în anul 2008“, a transmis Părintele Patriarh Daniel, felicitând în același mesaj obștea Mănăstirii Pângărați „harnică și misionară, luminată de evlavie și credință“, pe ctitorii noului sfânt lăcaș, pe clericii și credincioșii „prezenți la acest eveniment sfânt și solemn de spiritualitate creștină și demnitate românească“. PS Varlaam Ploieșteanul i-a oferit părintelui stareț Teofil Lefter, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, Crucea Patriarhală, iar Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat rangul de arhimandrit.

Opt ani de trudă
Arhim. Teofil Lefter a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare, amintind că în urma unui consiliu duhovnicesc, s-a hotărât ridicarea actualei biserici a mănăstirii. „A rânduit Dumnezeu ca în anul 2002, pe 6 mai, PF Părinte Daniel să sfințească biserica voievodală și locul pentru noul sfânt lăcaș. Din mila lui Dumnezeu, după opt ani, am ajuns să ne bucurăm de sfințirea noii biserici. Cea mai mare bucurie este prezența credincioșilor, care reprezintă Biserica cea vie. Noi, monahii, avem datoria să plângem, să ne rugăm pentru acest popor binecuvântat de Dumnezeu. De multe ori au curs sudori pe spatele nostru, completând lacrimile care trebuiau să curgă din ochi“, a spus arhim. Teofil Lefter.

Rugăciunile credincioșilor în fața sfântului altar

Oamenii care au venit în număr mare la sfințirea bisericii Mănăstirii Pângărați s-au rugat în timpul slujbei și au trecut prin sfântul altar. „Este pentru prima dată când vin la această mănăstire și am rămas impresionată de frumusețea locurilor de aici și de faptul că a venit foarte multă lume. Acesta este un semn că mai este credință pe pământ. Mergem des pe la sfintele mănăstiri pentru a ne ruga. Așa am făcut și azi la această frumoasă sărbătoare la care am participat cu mult drag“, a declarat Maria Popescu din localitatea Pârjol, județul Bacău. „Am venit la biserică și am ascultat slujba prilejuită de sfințirea noii biserici a Mănăstirii Pângărați. Ne dorim sănătate și pace de la Dumnezeu. Ne bucurăm că vremea e frumoasă, acest lucru fiind o mare binecuvântare. Chiar dacă ar fi plouat, tot aș fi venit la această slujbă“, a afirmat Gheorghe Radu din localitatea Straja, județul Neamț. „Am trecut prin sfântul altar și m-am rugat lui Dumnezeu pentru sănătate, spor și ajutor în familie. Am o pace sufletească acum după ce am trecut prin sfântul altar și m-am închinat la sfânta masă“, a mărturisit Ana Mocanu din Iași.

Frumusețea Mănăstirii Pângărați de altădată

Mănăstirea Pângărați este una dintre vetrele de spiritualitate și cultură creștin-ortodoxă din județul Neamț. Biserica veche a acestei obști monahale a fost ridicată în timpul păstoririi sihastrului Amfilohie. În sec. al XVI-lea la Mănăstirea Pângărați s-a dezvoltat o școală de iconari. Din 1923 este redeschisă ca schit al Mănăstirii Secu, iar din 1939 ia din nou statut de mănăstire, până în 27 aprilie 1960. Mănăstirea a fost reînființată în luna mai a anului 1991, iar din anul 1996 este numit stareț părintele Teofil Lefter. Cu darul lui Dumnezeu, obștea povățuită de arhimandritul Teofil Lefter, se străduiește să readucă în vechea vatră de la Pângărați frumusețea de odinioară a acestui așezământ, împodobind această mănăstire cu o nouă biserică mare. Prin lucrările la noul sfânt lăcaș, se pot vedea plăcut îmbinate cele trei secole: sec. al XVI-lea, sec. al XIX-lea și sec. al XXI-lea. Pictura a fost realizată de pictorii Vasile și Violeta Carp. Biserica are o lungime de 33 de metri și o înălțime de 33 de metri. (Constantin Ciofu)
 

Ultimele din categorie