Simpozion dedicat vieţii religioase în satul românesc, la Ruginoasa

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Ruginoasa în parteneriat cu Primăria Ruginoasa, cu Centrul Cultural Ruginoasa și cu Palatul „Al. I. Cuza” a organizat duminică, 14 iulie 2013, Simpozionul "Viața religioasă în satul românesc. Ruginoasa la umbra Bisericii Domnești". La eveniment au participat preoti din Protopopiatul Paşcani, oficialități locale, cadre didactice și enoriași ai parohiei Ruginoasa.

La Centrul Cultural Ruginoasa s-a desfășurat un simpozion cu tema „Viața religioasă în satul românesc” și ca subtemă “Ruginoasa la umbra Bisericii Domnești”. În cadrul acestui simpozion, cei prezenți au vizitat muzeul „Alexandru Ioan Cuza” – Palatul Ruginoasa şi expoziția de artă bisericească veche expusă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Expoziţia cuprinde icoane, cărți și obiecte bisericești vechi, aflate în patrimoniul sfântului lăcaş. Tot în biserică, s-au săvârșit un Te Deum și o rugăciune de binecuvântare a manifestării. După aceasta, participanții au putut vizita Muzeul Etnografic, aflat la parterul Centrului Cultural Ruginoasa, în timp ce la etaj s-a desfășurat vernisajul simpozionului, în cadrul căruia s-a discutat despre rolul Bisericii în satul românesc, punându-se accent pe rolul Bisericii Domnești în Ruginoasa, aceasta fiind pentru mult timp singura biserică din comună. În deschidere, au rostit alocuţiuni Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural Ruginoasa, şi Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa.

Ruginoasa, legată de Alexandru Ioan Cuza

Părintele paroh Nicușor Olariu a prezentat un scurt istoric al localității și a bisericii de la Ruginoasa. „Ruginoasa, localitate încărcată de istorie, reședință sau loc de popas pentru numeroase personalități ale trecutului și culturii noastre, este legată în memoria locală, dar și în conștiința românilor de pretutindeni de Alexandru Ioan Cuza. Primul domnitor al Principatelor Unite și-a pus amprenta asupra acestui ținut, încât astăzi nu putem vorbi de Ruginoasa fără a aminti de Domnul Unirii de la 1859. Cu toate acestea, începuturile  Ruginoasei se ascund în negura vremurilor. Cu dovezi arheologice ce datează din 2800-1900 î. Hr. și cu documente scrise despre ea dinainte de 1600, această așezare era una dintre cele mai frumoase moșii boierești din Moldova de Sus. Prin întindere și bogații întrecea Stânca Roznovanului, de lângă Iași, Pașcanii Cantacuzinului și multe din moșiile lui Toderiță Balș", a spus pr. paroh Nicușor Olariu. Părintele Dan Turcu de la parohia Hândrești-Oțeleni a vorbit invitaților despre "Viața religioasă în satul românesc și rolul Bisericii în satul de astăzi". Părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, a vorbit despre importanța pe care o are Biserica într-o comunitate. „Biserica este în zidită în centrul satelor noastre și de aceea trebuie să  fie și în centrul vieții comunității de azi; este locul dăruit de oameni lui Dumnezeu și locul unde Dumnezeu se dăruiește oamenilor” a mai spus, printre altele, părintele protopop. În acest timp, elevi din parohie au participat la concursul de Religie "Copiii în familie și în Biserică" în sala bibliotecii. După concluziile desprinse din acest simpozion, a avut loc premierea elevilor la concursurile de religie și cel de pictură religioasă. Cei prezenți la acțiunea culturală s-au arătat impresionați de manifestările culturale care au loc la Ruginoasa.

Citește alte articole despre: credincioși, preoţi, simpozion, Ruginoasa

De la același autor

Ultimele din categorie