Sinistrații din Moldova, ajutați de creștinii de pretutindeni

Arhiepiscopia Iaşilor

Sinistrații din Moldova, ajutați de creștinii de pretutindeni

    • Sinistrații din Moldova, ajutați de creștinii de pretutindeni
      Sinistrații din Moldova, ajutați de creștinii de pretutindeni

      Sinistrații din Moldova, ajutați de creștinii de pretutindeni

Credincioșii din țară și străinătate au realizat mai multe colecte în bani, alimente neperisabile, materiale de construcții sau îmbrăcăminte pentru sinistrați. Preoții și enoriașii din parohiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dar și din alte eparhii ale Patriarhiei Române au oferit până în prezent hrană, îmbrăcăminte sau electrocasnice persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.

Credincioșii din țară și străinătate au realizat mai multe colecte în bani, alimente neperisabile, materiale de construcții sau îmbrăcăminte pentru sinistrați. Preoții și enoriașii din parohiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dar și din alte eparhii ale Patriarhiei Române au oferit până în prezent hrană, îmbrăcăminte sau electrocasnice persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.
Preoții din Protopopiatul Iași 1 au efectuat, până în prezent, colecte în bani, alimente neperisabile, materiale de construcții etc., necesare pentru sinistrații din zonele Moldovei afectate de ape. „După datele pe care le avem până în prezent constatăm cu bucurie un sentiment de solidaritate frățească. Din parohiile din Protopopiatul Iași 1 s-au strâns până acum 27.000 de lei. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a venit cu propunerea ca imediat ce banii se colectează să fie virați către Centrul eparhial pentru ca ulterior să fie distribuiți acolo unde este nevoie. Sunt parohii care au donat direct. La acestea se adaugă colecta de cereale, alimente neperisabile, pături, plapume etc. Multe din acestea au fost aduse la Biserica Bărboi din Iași, acolo unde este sediul Frăției Ortodoxe Române, filiala Iași“, a amintit pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1. Parohia Popești a oferit două tone de cereale; părintele Ioan Amarandei de la parohia Alexandru cel Bun a colectat ulei, zahăr, făină, cereale; parohia „Învierea Domnului“ din cartierul ieșean Dacia a dat comandă de 20 de paturi; părintele Toma Gradinaciuc de la parohia „Sf. Toma“ a strâns cu ajutorul credincioșilor atât alimente neperisabile, cât și bani; în parohia „Sf. Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun s-au colectat alimente, îmbrăcăminte sau pături.
„Deși trecem printr-o perioadă de criză, bunătatea și dragostea creștinilor se cunosc“

Până vinerea trecută în parohiile din Protopopiatul Iași 2 s-au colectat 20.000 de lei, bani care au fost trimiși la Centrul eparhial pentru centralizare. În continuare, preoții, pe măsură ce colectează alte fonduri, le vor depune la sediul protopopiatului, iar de aici vor fi direcționate către Centrul eparhial. La nivel de cercuri pastorale vor fi strânse ajutoare care constau în alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcții și alte bunuri necesare sinistraților. „La final se va face o situație la nivel de protopopiat pentru a se cunoaște activitatea, munca și dăruirea depusă de către credincioșii și preoții din protopopiatul nostru. Sunt persoane care au mers personal ca să-i sprijine pe cei aflați în necaz. Deși trecem printr-o perioadă de criză, bunătatea și dragostea creștinilor se cunosc. Din puținul lor au oferit celor care sunt în nevoi“, a spus pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2.
În Protopopiatul Botoșani au fost afectate de inundații parohiile Pădureni, Coșula, Buimăceni, Buhăceni și Trușești. Familiile care au suferit de pe urma inundațiilor sunt alcătuite fie din persoane vârstnice fără sprijin, fie au în întreținere copii și au nevoie, în principal, de materiale de construcții pentru consolidarea sau refacerea locuințelor și de alimente, întrucât inundațiile le-au afectat producția agricolă din acest an. Protopopiatul Botoșani a luat mai multe măsuri pentru sprijinirea sinistraților: s-a colectat suma de 15.360 de lei care a fost virată Centrului eparhial, s-au trimis în zona Dorohoi ajutoare constând în alimente, apă minerală, îmbrăcăminte, cereale și materiale de construcții de către parohiile Vorona Mare, Zlătunoaia, Ipotești, Corni II, Poiana Vorona și Vorona Teodoru. După cum ne-a relatat Dorina Rață, asistent social al Protopopiatului Botoșani, în parohii se colectează alimente neperisabile, bani, îmbrăcăminte și obiecte de uz casnic care sunt aduse la sediul Protopopiatului Botoșani, de unde se vor distribui în zonele afectate.
În cadrul ședinței cu preoții din Protopopiatul Dorohoi de pe 12 iulie, pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a solicitat de la preoți rapoarte mai ample referitoare la acțiunile de întrajutorare. În același timp, pr. protopop Stelian Ciurciun a cerut ca în fiecare parohie în care au fost inundații preoții să raporteze datele exacte cu privire la familiile sau gospodăriile afectate. După cum ne-a relatat pr. Adrian Crețu, secretar al Protopopiatului Dorohoi, în zilele precedente a fost întocmit un tabel cu toate ajutoarele primite și zonele în care au fost distribuite. „Sprijinul care vine prin protopopiat de la credincioșii din parohii este direcționat către parohiile cu cele mai mari urgențe. Avem peste 30 de transporturi de ajutoare primite. Avem parohii care au venit cu hrană caldă. S-au implicat în mod deosebit Seminarul Teologic Ortodox Liceal «Sf. Ioan Iacob Hozevitul» din Dorohoi și Mănăstirea Gorovei din județul Botoșani. Din partea Episcopiei Spaniei și Portugaliei se pregătește un transport pentru zona Dorohoiului. Avem un număr mare de parohii care au venit cu tot felul de ajutoare“, a spus pr. Adrian Crețu.
Creștinii din țară și străinătate au fost solidari și cu sinistrații din parohia Săucești, Protopopiatul Bacău, care au avut de suferit în urma inundațiilor provocate de ieșirea din matcă a râului Siret. „Am primit ajutoare constând în alimente, haine, îmbrăcăminte, cereale, etc. Am primit ajutoare din toate zonele țării de la parohii, preoți, societăți comerciale. O familie de preoți din Satu Mare a adus 200 de costume bărbătești. Noi gestionăm toate ajutoarele care sunt trimise de parohii și de Biserică. Am observat că sunt preoți care distribuie ajutoarele în mod independent prin parohie pe diferite străzi. Inundațiile au distrus aici doar bunurile casnice și pardoselile din case. Oamenii au nevoie de produse alimentare, lenjerie, covoare etc.“, ne-a spus pr. paroh Ioan Vădană. (Constantin CIOFU)