Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Eşanca din judeţul Botoşani

Mănăstirea Eşanca, ocrotită de Sfânta Treime, Sfântul Serafim de Sarov şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, şi-a serbat ieri hramul de vară. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au închinat în sfânta biserică, ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov. Înainte de Sfânta Liturghie a fost sfinţită o icoană a Maicii Domnului, pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia.

Pelerinii din mai multe zone ale Moldovei şi-au îndreptat ieri paşii către Mănăstirea Eşanca din judeţul Botoşani. Aşezarea monahală a îmbrăcat straie de sărbătoare în ziua pomenirii Aflării moaştelor Sfântului Serafim de Sarov. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoţi, la finalul căreia a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în jurul sfântului lăcaş. Ieri-dimineaţă, copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, credincioşii şi soborul de preoţi şi diaconi l-au întâmpinat în poarta aşezării monahale pe PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Bucurie mare la acest moment a fost şi pentru obştea de maici, păstorită de monahia Petronia Ilaş, stareţa mănăstirii.

"Ne-am adunat aici din mai multe zone ale Moldovei şi credem că Dumnezeu a numărat paşii noştri până la acest loc binecuvântat. Nădăjduim să plecăm de aici cu o binecuvântare de la Dumnezeu şi cu un har special pe care Dumnezeu îl va pune în sufletele noastre. Una dintre cele mai importante învăţături ale Sfântului Serafim de Sarov, pe care îl cinstim astăzi (n.r. ieri), a fost aceea că în permanenţă creştinul ortodox, atât cât viază, trebuie să fie receptacol de Duh Sfânt. Să ne deschidem sufletele ca o floare şi Dumnezeu va trimite o picătură din harul Său. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan care ne-a prilejuit acest moment, astfel încât să fim părtaşi la popasul duhovnicesc care s-a împropriat aici de câţiva ani. Să vă binecuvinteze sfinţii protectori ai acestei sfinte mănăstiri", a spus PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

A urmat sfinţirea icoanei Maicii Domnului - pictată în Sfântul Munte Athos din Grecia - de către PS Ioachim Băcăuanul, care a fost aşezată în iconostasul Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară al Mănăstirii Eşanca de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, dirijaţi de Ciprian Rusu. Pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit că Biserica noastră face pomenire atât sfinţilor din neamul nostru, cât şi celor din alt neam, "pentru că ei sunt cei care pururea se roagă la Dumnezeu pentru noi". "Numele de Serafim sau Serafima este întâlnit de regulă în viaţa monahală. Prin acest nume, ei trebuie să arate că slujesc mereu Dumnezeului celui în Treime lăudat pentru slava Preasfintei Treimi şi mântuirea lor", a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Protos. Serafim Grigoraş, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi, cel care a sprijinit înfiinţarea aşezării monahale de la Eşanca, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi celor care au sprijinit construcţia acestei aşezări monahale. PS Ioachim Băcăuanul a remarcat că în ultima perioadă a fost restaurat cultul unor sfinţi, "unul dintre ei fiind Sfântul Serafim de Sarov", exprimându-şi recunoştinţa faţă de toţi cei care ajută Mănăstirea Eşanca.

"Unul dintre cele mai frumoase locuri în care am poposit vreodată"

Credincioşii care au venit la hramul Mănăstirii Eşanca au mărturisit că au evlavie la Sfântul Serafim de Sarov, dorind să se îmbogăţească de harul lui Dumnezeu prin participarea la sfânta slujbă. "Mănăstirea Eşanca este pentru mine unul dintre cele mai dragi şi frumoase locuri în care am poposit vreodată. Am venit la acest hram al Sfântului Serafim de Sarov pentru că am evlavie la acest sfânt şi la Sfânta Cuvioasă Parascheva, care ocrotesc, alături de Sfânta Treime, această mănăstire. Ziua hramului unei biserici este importantă pentru cei care participă, întrucât ne îmbogăţim mai mult de harul lui Dumnezeu", a mărturisit Elena Trofor din Botoşani. "Am venit la acest hram pentru a mă ruga Sfântului Serafim de Sarov ca să mijlocească pentru noi, să ne putem duce crucea vieţii. Este o binecuvântare din partea lui Dumnezeu că aici, la Eşanca, se află şi o părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, pe care le cinstim cu evlavie. M-am rugat pentru sănătatea familiei mele şi pentru ca Dumnezeu să ocrotească ţara noastră de necazuri. A fost o sărbătoare frumoasă pe care am trăit-o cu emoţie şi intensitate", a declarat Toader Frunză din Iaşi.

Parastas pentru părintele Arsenie Papacioc

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat ieri, la Mănăstirea Eşanca, o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire părinte Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei româneşti, care a plecat la Domnul. Viaţa şi modelul de vieţuire al părintelui Arsenie au fost evocate de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul la finalul agapei frăţeşti de la Mănăstirea Eşanca. "Părintele Arsenie a fost unul dintre marii părinţi ai monahismului românesc", a remarcat Preasfinţia Sa.

De la același autor

Ultimele din categorie