„Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", lansată la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

„Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", lansată la Iași

    • „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", lansată la Iași
      „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", lansată la Iași

      „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", lansată la Iași

La Sala Polivalentă din Iași a avut loc sâmbătă, lansarea cărții „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", de pr. dr. Valentin Istrati.

La Sala Polivalentă din Iași a avut loc sâmbătă, lansarea cărții „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", de pr. dr. Valentin Istrati. Manifestarea s-a desfășurat în cadrul ediției a XVIII-a a Târgului Internațional de Carte Librex.

Volumul „Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii" este o versiune revăzută, adăugită și completată a tezei de doctorat pe care pr. dr. Valentin Istrati a susținut-o la Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu sub îndrumarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Cartea face referire, după cum o arată titlul, la unirea timpului cu eternitatea în cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Conform declarației autorului, cartea, apărută la Editura “Doxologia“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, se numește “Taina veacurilor“ pentru că vorbește despre lumina unirii omului cu Dumnezeu, fiind o analiză aprofundată a textelor Bisericii și o hermeneutică a unirii timpului cu eternitatea în Biserica Ortodoxă. În deschiderea lansării, Cătălin Jeckel, directorul Editurii “Doxologia“, a vorbit despre sensurile eternității care “oferă o finalitate mântuitoare timpului în biserică“. “Cartea devine calea prin care autorul ne cheamă la reflecție asupra tainei cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută, îndumnezeirea omului. Lucrarea este copleșitoare, și autorul, cu o îndrăzneală nemaivăzută, cu pioșenie și cu acribie academică, face o radiografie a virtuților istorice, a cronosului, dar mai mult decât atât, o analiză a valențelor teologice“, a subliniat Cătălin Jeckel.

“Biserica trăiește un astăzi al veșniciei“

A urmat alocuțiune ierodiaconului Serafim Pantea de la Mănăstirea Golia care a remarcat că noua apariție a Editurii “Doxologia“ semnată de pr. dr. Valentin Istrati “este oarecum greu de citit pentru că îl pune pe cititor să-și pună foarte multe întrebări“. “Dacă ar fi să numesc într-un fel foarte scurt și simplu această carte aș spune că este zbaterea unui teolog ortodox de a se descoperi pe sine și de a-L descoperi pe Dumnezeu. Pe măsură ce citești cartea se observă cum anume a urmărit autorul să descopere mai multe despre ce înseamnă timpul în Ortodoxie, pentru noi creștinii, și cum anume trăim în acest timp limitat“, a afirmat ierod. Serafim Pantea. Pr. conf. dr. Florin Bucescu, colaborator la Conservatorul ieșean și slujitor la Biserica Talpalari din Iași a apreciat faptul că titlul cărții lansate este unul teologico-filozofic și liturgic. În continuare, pr. conf. dr. Florin Bucescu a făcut referire la rugăciunea Bisericii care izvorăște din Liturghie și care este reprezentată în toate cărțile de cult ortodoxe. La final, pr. dr. Valentin Istrati a vorbit despre semnificația titlului, dar și ce a tratat în volumul la care a lucrat timp de cinci ani.

“Se numește «Taina veacurilor» pentru că am observat diversitatea imensă, aproape infinită, a cântărilor bisericești. Cât de important este momentul în care Hristos Mântuitorul vine și Se face prezent în inima omului. Majoritatea troparelor, dacă sunt tratate cu atenție în duhul lor originar, în limba în care au fost scrise, descoperă un tezaur dogmatic, liturgic, teologic extraordinar. Din ele aflăm că Biserica trăiește un astăzi al veșniciei. Astfel am luat aceste mii de tropare, le-am citit nu doar în limba română ci și în cea greacă după care am reconfigurat teologia timpului în Biserică. Am încercat să aflu care este concepția despre timp, despre eternitate, despre unirea dintre ele în teologia Sfinților Părinți“, a explicat pr. dr. Valentin Istrati.